Borderline Kişilik Bozukluğu
Hissetmek ve duyguları en derinden yaşamak.
Türkçe literatürde Duygusal Dengesizlik Kişilik Bozukluğu olarak da nitelendirilen, bireyin ergenlik dönemlerinde kendini göstermeye başlayan kontrol bozukluğu, anksiyete, ilişki sorunları, duygu durum tutarsızlığı gibi etkilerle kendini belli eden bir kişilik bozukluğudur.
Bu hastalığa sahip olan bireyler kendilerini kontrol etmekte çok fazla güçlük çektikleri için fiziksel yaralanmalara sebebiyet vermektedir. Duygusal olarak düzensizliğe sebep olur ve kişiyi her şeyi reddetmeye iter.
Borderline Kişilik Bozukluğunun belirtileri bir başkası için normal görülen bir durum olabilir. Ergenlik ve çocukluk döneminde yaşadıkları bireyde yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaya başlar ve farklı belirtilerle kendini gösterir. Yeme bozukluğu, madde bağımlılığı bunun temel sonuçları arasındadır.
Bu kişilik bozukluğu tanısı konulan insanlar iç dünyalarında ve sosyal yaşamlarına karşı bir karmaşıklık içerisinde olurlar. Bu bozukluğu, birey yaşamında tam olarak neyin tetiklediği bilinmez. Genetik olabileceği gibi çevrenin etkileri de olabilir.
Bu bireyler, duygularını doğru ifade etmede çok zorlanırlar ve çok sık ruh hâlinde değişiklik yaşarlar. Belirti olarak; kendine zarar verme, terk edilme korkusu, yersiz öfke ve uzun süreli toplumdan soyutlanma gibi etmenler bulunur. Bu bireyler, genelde mutlu ve sevgi dolu bir hayata özlem duyarak günlerini geçirirler fakat genelde öfkeli olmaları onları tersi yöne iter.
Borderline Kişilik Bozukluğunun Özellikleri
-Kişiler kimlik karmaşası yaşamaya başlarlar, belirgin olarak benlik algısı olur.
-Ani değişen duygusal dengesizlik yaşarlar.
-Kendilerine zarar verme olasılıkları diğer bireylere oranla çok fazladır.
-Kendilerini sürekli büyük bir boşluk içerisinde hissederler ve bir şeyler yapmaktan sürekli kaçınırlar.
-Öfkelerini kontrol etmekte zorlanırlar.
-Ani kararlar alırlar; kontrolsüz para harcama, madde bağımlılığı, hiç doymayacak gibi yemek yeme gibi.
Bunların dışında kendilerinin kim olduklarını sürekli sorgulamaya başlarlar, aşırı stres durumunda gerçek dünyadan kopma yaşarlar, bipolar bozukluk, stres sonrası travma bozukluğu, hiperaktivite gibi örnekler de verilebilir.
Duyguları hissetmek bu bireyler için herkesten çok daha farklıdır. Duyguları daha derin ve daha uzun süreli olarak hissederler. Bu hislerden ayrılıp normale dönmek de onlar için çok zordur. Borderline hastaları ayrıca reddedilme, eleştiri ve başarısız görülme gibi duygulara karşı çok daha hassas tepkiler gösterirler. Çoğu zaman bu duyguların sonucu olarak kendilerine zarar vermeyi seçenek olarak görürler. Zaman zaman bu farklılığın onları nasıl etkilediklerini görebilirler ve bu farkındalık onları daha fazla etkiler.