Bosna Hersek

Rüya gibi bir ülke.

Bosna Hersek doğu ve güneydoğuda Sırbistan ve Karadağ, kuzey ve batıda ise Hırvatistan cumhuriyetiyle komşudur. İlirya kökenli Bosna adı, aynı adı taşıyan ırmaktan kaynaklanmış ve ülkenin daha geniş olan kuzey kısmının adını oluşturmaktadır. Hersek ismi ise, Bosna kralına isyan edip kendisini St. Sava'nın Herseki yani dükü ilan eden Stejepan'nın unvanından gelir.

Bosna Hersek asırlardır farklı dinlerin bir arada yaşadığı bir ülke konumundadır. Cami, kilise ve sinagogun yan yana olduğu bir yerdir. Bosna Hersek 1992-1995 yılları arasında birçok yıkıma sahne olmuştur. Bosna Hersek'te farklı ırkların bir arada yaşaması sebebiyle etnik gerginlikler ortaya çıkmaktadır.

Bosna Hersek, Eski Yugoslavya'nın dağılmasından sonra bağımsızlığına kavuşmuştur. Burada en kalabalık etnik grubu Boşnaklar oluşturmaktadır. Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça resmi dil olarak kullanılmaktadır. Fatih Sultan Mehmet döneminde, 1463 yılında Osmalı himayesine girmiştir. Daha sonra 1878 yılında ise Avsurya-Macaristan İmparatorluğu, daha sonra Yugoslavya topraklarına katılmıştır. 1992 yılında Aliya İzzetbegoviç sayesinde bağımsızlığını ilan etti.

Bosna Hersek'te Bizans, Osmanlı, Batı Avrupa etkili olmuştur. Bosna yüzyıllar boyunca farklı etnik gruplara, kültürlere sahne olmuştur. Bosna Hersek sahip olduğu mimarisi, kültürü, manzaralarıyla kendine hayran bırakacak cinsten. Bosna Hersek mimarisine baktığınızda farklı ülkelerin mimari üsluplarını burada görebilirsiniz. İlk olarak Osmanlı mimarisi burada 15. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlar'da genişlemesiyle burada mimari olarak çeşitlilğe gitmiştir. Genelde taştan, zemin kilden, ahşaptan binalar inşa edilmiştir. Avusturya-Macaristan mimarisinde ise sokak tiplerinde yenilenme ile daha çok çevreye uyum sağlayan bina inşa edilmiştir. Avrupa mimarisi burada kendini göstermeye başlamıştır. Boşnak mimarisi kendine has, mütevazı bir mimaridir.

Bosna, tarih boyunca farklı kültürlerden beslenmiş bir ülkedir. Küçük bir ülke olmasına rağmen ziyaretçileri her yıl artmaktadır. Sahip olduğu kültürel mimarisiyle gezilecek yerler oldukça fazladır. Baş Çarşı, Latin Köprüsü, Mosra Köprüsü bunlardan sadece birkaçıdır.