British Museum'un Türkiye'den (Ç)aldığı 5 Eser

Türkiye'den de binlerce eserin ev sahipliği yapan müzenin 'ufak' bir derlemesi.

Knidos Aslanı

Knidos Aslanı, MÖ 2.yy'a tarihlenen devasa bir Antik Yunan heykeli olup, günümüzde Datça'da bulunan Knidos antik limanının yakınında keşfedildi. 1858 yılında bulunan heykel, kısa bir süre sonra British Museum'a taşındı ve koleksiyonun bir parçası hâline geldi.

Nereidler Anıtı

MÖ 4.yüzyılın başlarında Ksonthos kralı Arbinas'a ait bir mezar olarak inşa edildi. İngiliz gezgin Charles Fellows tarafından 1840'larda keşfedildi ve British Museum'a götürüldü. Likya'daki klasik döneme ait tapınak planlı bir anıt mezar olan bu yapı, türünün Anadolu'daki ilk örneğiydi.

Antik Likya'da mimari ve sanatsal başarının bir simgesi olarak kabul edilen Nereidler Anıtı, Kaş yerine British Museum'da ziyaretçilerini ağırlıyor.

Dionysos Mozaiği

British Museum'da sergilenen bir diğer eser ise MS 4. yüzyılda tarihlenen Dionysos Mozaiği. Mozaik paneldeki sahnede, dans eden şarap tanrısı Dionysos ve ona eşlik eden bir panter tasvir ediliyor. Mozaik, 1857 yılından beri Bodrum'daki asıl evi olan Halikarnassos Antik Kentinde sergilenmemekte.

Halikarnassos Mozolesi

Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen ve 1857'de İngiltere'ye kaçırılan 2 bin yıllık Halikarnassos Mozolesi, British Museum'da sergileniyor, kalıntıları ise Türkiye'de ziyaretçilerini bekliyor.

Ksanthos Antik Kenti'nde Harpy Anıtı

MÖ 390-380 yıllarına ait anıt, 1841 yılında İngiliz arkeolog Charles Fellows tarafından İngiltere'ye götürüldü. Ksanthos'tan kaçırılan eser, şu an British Museum'da sergileniyor.