Sakıp Sabancı Müzesi'nde Zaman Yolcuğuluna Çıkmaya Ne Dersiniz?
Sakıp Sabancı Müzesi'nde Tarihe Yolculuk
Sakıp Sabancı Müzesi ülkemizin en değerli müzelerinden birisidir. Bu müze daha önce Sabancı ailesinin evi konumunda iken daha sonra müzeye çevrilmiştir. Müzenin sahip olduğu mimarisi ve sanat eserleri görülmeye değerdir. Müze konum olarak Avrupa Yakası'nın Sarıyer-Emirgan hattı üzerinde yer almaktadır.
Sakıp Sabancı müzesi Mısırlı Hidiv ailesi bu binayı 1925'te yaptırmıştır. Gelelim müzesinin içerisinde yer alan bölümlere. Müzeye giriş yaptığınızıda ilk olarak sizi büyük bir bahçe karşılayacaktır. Bahçede yer alan görkemli Atlı Köşk karşınınza çıkacaktır. Müzenin hem içinde hem de dışında Bizans ve Roma dönemine ait eserler vardır. Çeşmeler ve mermer sütunlar yer almaktadır bahçede.
Müzenin içerisinde yer alan bölümler; kitap sanatları ve hat koleksiyonu, resim koleksiyonu, mobilya ve dekoratif eşyalar koleksiyonudur.
Kitap sanatları ve hat koleksiyonu burada birbirinden değerli eserler karşımıza çıkmaktadır. İslam sanatının 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar ki olan eserleri burada sergilenmektedir. Kuran-ı Kerim nüshaları, nadir el yazmaları, hilyeler, tuğralı ferman ve beratlar burada yer almaktadır.
Resim koleksiyonu Türkiye'nin resim tarihine vurgu yaparak burada bir koleksiyon karışımıza çıkmaktadır. Osmanlı Döneminden başlayarak Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan eserler burada sergilenmektedir. Osmanlı Döneminin son yüzyıllarında başlayan Batılılaşma hareketiyle burada resim sanatında da modern bir çalışma oluşturarak Cumhuriyet dönemine kadar olan ki süreci takip etmektedir. Osman Hamdi Bey, Şevket Dağ ve Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi ünlü isimlerin eserleri yer almaktadır.
Sakıp Sabancı dekoratif eserler koleksiyonu bohemya krsitallerinden avizeler, vazolar, halılar, şamdanlar. Osmanlı döneminden kalma çoğu eser Sabancı ailesinin önceden yaşadığı odalarda sergilenmektedir.
Sakıp Sabancı müzesini anlatmakla bitiremeyiz herkesin gezip görmesi gereken bir müze. Sahip olduğu değerli eserler ve eşsiz manzarası görülmeye değer. Müzeyi gezmek isteyenler pazartesi günü hariç müzeyi ziyaret edebiliriler.