Bulimia Nervoza Hastalığı

Psikiyatrik yeme bozukluğu "Bulimia Nervoza"

Yemek atakları sırasında kontrolsüzce, sağlıksız davranışlar ile süren bir yeme bozukluğudur. Kişi, ataklar sırasında tıka basa bir beslenme ile süreci durdurmaya çalışır. Tedavi edilmediği durumlarda hayati riske yol açabilir.

Sadece "Bulimia" adıyla da bilinen hastalık, psikiyatrik yeme bozukluğudur. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Belirli periyotlar şeklindeki ataklar süresince kişi kendini kontrol edemez. Ataklar sonucunda alınan fazla kalorilerden kurtulmak düşüncesi ile sağlıksız yöntemlere yönelir. Bu yöntemleri şu şekilde özetleyebiliriz; kusma, laksatif (müshil) kullanımı, zayıflama hapı kullanımı, diüretik (idrar atılımı için) ilaç içilmesi.

Kilo konusunda kaygılara kapılan hastalar sürekli vücütlarını ve kilolarını düşünürler. Yoğun düşünce şekilleri hastaları gerçekçi olmayan düşüncelere sürükler. Bu süreç hem fiziksel hem de duygusal açıdan hastayı yıpratır. Çoğu zaman kendi kendine baş edilemez durumda olabilir. Hasta, çevresi tarafından yargılayıcı bir tutum sergilenmeden dinlenilmeli ve destekleyici bir biçimde tedaviye teşvik edilmelidir.

Hastalığın nedeni, uzmanlar tarafından kesin olarak belirlenmemiştir. Birçok faktör neden olmuş olabilir fakat biyolojik ve kalıtsal faktörler ilk sırada yer alabilir. Birinci derece akrabalar arasında yeme bozukluğu olması ve psikolojik konulardaki hassasiyet beslenme bozukluğuna yol açabilir.

Belirtileri; kilo alma korkusu yaşamak, vücut hakkında yoğun düşüncelere kapılmak, kontrolsüzce beslenmek, zayıflama çayları ve hapları kullanmak, gerek olmadığı halde idrar attırıcı ve bağırsak söktürücü ilaçlar almak, aşırı egzersiz ve kusmaya zorlamak.

Tanısı konusunda psikolojik muayenenin yanı sıra fiziki muayene de yapılır. Gerekli görülmesi durumunda kan ve idrar tahlilleri alınır. Yapılan muayene sonucu vakanın durumuna bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Psikoterapi, ilaç ve beslenme eğitimi bu yöntemler arasındadır. Öncelikle hastanın tedaviyi kabul etmesi gereklidir. Tedavinin yanı sıra çevresindeki insanların ve ailesinin yaklaşımı da süreçte yardımcı olabilir. Belirtileri, kendinizde yada bir yakınınızda gözlemliyorsanız mutlaka uygun sağlık kuruluşuna başvurunuz.