Bütün Kızlar Toplandık: Takarazuka Revue

Takarazuka Revue ve müzikal yolculukları

17.yüzyıldan günümüze kadar gelen müzikli tiyatro, Roma'nın, Yuna'ın ev sahipliğinde yıllarca sanat dünyasında yerini almıştır. Dünyanın her yerinden müzikal için özel oyunlar yazılmaya ve oynanmaya başlanmıştır. İşte bunların en ilginçlerinden biri de Japon müzikal grubu olan Takarazuka Revue.

Takarazuka Revue, Ichizo Kobayashi tarafından oluşturlan tamamen kadınlardan bulunduğu bir tiyatro grubu. Kendilerine ait Tokyo'da bulunan bir tiyatro salonları var, Takarazuka Theater. Japonya'da oldukça popüler olan bu müzikal topluluk üyelerini her yılın belirli zamanlarında Takarazuka City'de bulunan müzikal okulunda seçmeler düzenleyerek seçiyor. 15-18 yaş aralığında bulunan bu adaylar belirli sınavlarından geçip akademiye alınıyor. En fazla 40 kadar öğrencinin alındığı bu seçmelerin sonundaysa öğrenciler çok sıkı disiplinli bir eğitimden geçiyor. Beş ana gruptan oluşuyorlar Takarazuka Revue, Çiçek (花, hana), Ay (月, tsuki), Kar (雪, yuki), Yıldız (星, hoshi) ve Kozmos (宙, sora). Yeni nesil yeteneklere yol açabilmek adına da sırası geldikçe eski oyuncular mazun oluyor. Japon entertainment camiasını biraz olsun biliyorsanız bu mezun olma kavramına oldukça hakimsinizdir. Belirli bir yaşa gelen şarkıcılar, oyuncular, dansçılar gruplarından törenle mezun edilirler.

Temelini Kabuki denilen Japon halk tiyatrosundan alan Takarazuka Revue Kabuki'den farklı olarak tamamen kadınlar oluşuyor. Bir zamanlar Japonya'da kadınların tiyatroda rol alması yasakken şimdilerde kendilerine ait bir tiyatro salonları var ve yılda en az 2.5 milyon bilet satıyorlar. 1913 yılında kurulan Takarazuka Revue dünyanın her yerinden popüler olan, kült oyunları oynayan bir ekip. Bazen Broadway bazen Western oyunlar oynarlarken bazen film, kitap, manga ve Japon halk hikayelerini oynuyorlar. Bu nedenle de ekip içlerinde ikiye ayrılıyor. Erkek rollerini oynayan oyuncular otokoyaku ve kadın rollerini oynayan oyuncular musumeyaku. Oyuncular öğrencilik hayatlarındayken kim olmak istediklerini seçip ona sadık kalırlar ancak kariyerlerinin ortasında rollerini değiştiren oyuncularda olmuştur.

Japonya fanlık teriminin en ateşli yaşandığı topraklar olduğu için Takarazuka Revue içinde yürekten bağlı fanlar var. O kadarki otokoyaku'ları takip eden, onlara mektuplar gönderen çok fazla insan olmuş günümüze kadar. Gösterilere bilet bulmak bu nedenle çok zormuş, çünkü dakikasında tükeniyormuş tüm salondaki koltuklar. Her alt birimiden popüler olan bir oyuncu görmek mümkün, hepsinin kendine ait bir fan klübü var. Yani anlayacağınız müzikal izlemek isteyen sanat sevdalılarıyla değil oyuncuların hayranlarıyla doluyor Takarazuka Theater.