Büyük Britanya mı Birleşik Krallık mı ?

Aralarındaki fark nedir?

Büyük Britanya denildiğinde çoğu zaman insanların aklına sadece İngiltere gelmektedir. Fakat Büyük Britanya içinde üç ülke bulunduran kara parçasının ismidir. Bu üç devlet de kendi toplumunu ve milletini barındırır. Adada İngiltere, İskoçya ve Galler bulunmaktadır.


Birleşik Krallık ise ikiye ayrılarak bünyesinde Kuzey İrlandayı ve Büyük Britanyayı bulundurur. Bu oluşum 1801'lerde İrlanda, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda olarak ikiye ayrılmadan önce tüm adayı kapsamaktaydı. Fakat 1922'de Kuzey İrlanda kendi ülkesini kurduktan sonra sadece Kuzey İrlanda Birleşik Krallık'ın içinde kaldı. Günümüzde bu durum devamlılığını korumaktadır. Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti ayrı ülkelerdir. Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast iken İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin'dir.

Eğer aralarındaki farkı kısaca özetleyecek olursak; Birleşik Krallık, Büyük Britanyayı ve Kuzey İrlandayı kapsar. Kuzey İrlanda hem protestan duruşuyla hem de anayasa nitelikleri ve gereklilikleriyle kendilerini İngiltereye daha yakın gördüğünden Birleşik Krallık'ın bir parçasıdır. Öte yandan İrlanda Cumhuriyeti Katolik cemaatine mensup olup cumhuriyetçidir. Bu iki ülke gerek dilleri gerek anayasaları gerek bayrakları olsun birbirlerinden ayrıdır.