İrlanda Referandumu ve Kazananları
Irposts Mayıs sayısında İrlanda Cumhuriyeti’nin 25 Mayıs’ta bir referandum yapacağından bahsetmiştim
Irposts Mayıs sayısında İrlanda Cumhuriyeti’nin 25 Mayıs’ta bir referandum yapacağından bahsetmiştim. Bu referandum ülkede yıllardır tartışılagelen kürtaj yasağının son bulması gerekip gerekmediği ile ilgiliydi. 1983 yılında anayasaya eklenen 8'inci düzenleme maddesine göre kürtajın hayati tehlike hariç her şartta yasak olmasının kaldırılıp kaldırılmamasını oylandı. Resmi sonuçlara göre İrlanda halkının 66.4’ü “evetson bulmalı” dedi.
Yeni kürtaj yasası bu yıl yürürlüğe girecek gibi gözüküyor. Bu yeni kanuna göre artık hamileliğin ilk on iki haftasında kürtaja izin verilecek. 12-24 hafta arasındaki hamileliklerde ise, anne ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartıyla yine kürtaj yaptırılabilir.
Referandum sürecinde neler yaşandı?
Her referandumda olduğu gibi kimileri “evet”i kimileri “hayır”ı destekledi. Hayır diyen insanlar ülkede 33.6 gibi bir yüzdeyi oluşturuyor. Bu insanlar doğmamış bir bebeğin kutsal sayıldığı ve kürtajın bir cinayet olduğunu savundular. Kampanyalarını da “sessizlerin sesi ol” diye yürüttüler. İnsanların duygularını kullanıp “Attığın oy bir bebeği öldürebilir de yaşatabilir de” gibi sloganlar kullandılar. Fakat referandum sonucu onları kelimenin tam anlamıyla hüsrana uğrattı. Bazıları 25 Mayıs!ı “tarihi bir trajedi” olarak bile gördü.
Peki neden evet?
Evet, çünkü kürtaj bir haktır. Kişi bebek sahibi olmak istemezse onu aldırabilmelidir.
Kişinin sağlığı tehlikede ise fetüsün yaşamına son verilebilir, aksi taktirde İrlandalıların da çok yakından tanıdıkları Saliva Halippanavar gibi anneler kürtaj yaptırmalarına izin verilmediği için hayatlarını kaybedebilir. Ya da kişi bu bebeğe bir tecavüz sonucu sahip olduysa bu onun psikolojisine çok daha büyük zararlar verebilir. Bir kişinin kendi bedeni ve geleceği ile ilgili karar vermesi “insan hakkı”dır.
Sonuç olarak referandumun iki taraf için de sevindirici sonuçlar çıkaramayacağı bir gerçekti. Fakat kazanan İrlanda halkının %66’sı değil, kazanan insanlıktı. Referandum sonucu sokağa dökülen o rengârenk kadınlar kazandı. İrlanda başbakanının da dediği gibi bu “sessiz devrim”i gerçekleştiren herkes kazandı, hepimiz kazandık!