Büyük Veri Kullanımıyla Netflix Ve Spotify

Büyük veri, şirketlerin ve organizasyonların vazgeçilmezidir. Peki, Büyük veri Netflix ve Spotify'a nasıl katkı sağlıyor?


Büyük Veri'ye en önemli örneklerden biri Netflix'tir. Netflix, film izleme içeriğiyle izleyicileri etkilemek için belirli insanlara para ödemekte ve beğenilen film ya da dizilere benzer yapımların izlenmesi için öneriler sunmaktadır.

Netflix, yaklaşık 80.000 yeni film "mikro türünü" etkili bir şekilde tanımlayarak izleyicilerin tercihlerine yönelik daha kişiselleştirilmiş öneriler geliştirmiştir.

Netflix, içerik yaratıcısı olarak konumlanmaya yönelmiş ve aboneleri David Fincher tarafından yönetilen ve Kevin Spacey'nin rol aldığı içeriklere büyük ilgi göstermiştir. House of Cards adlı projenin haklarını almak için HBO ve ABC gibi diğer ağlardan daha fazlasını taklit etmişlerdir. Bu dizi, "mükemmel televizyon dizisi" tahmin modellerindeydi ve bir pilot bölüm için sözleşme imzalanarak 26 bölümlük 2 sezonluk bir anlaşma yapılmıştır. Dizi kapağındaki renk skalası, izleyicinin dikkatini çekecek şekilde tasarlanmıştır. Netflix, son yıllardaki artışını bu diziye bağlıyor.

Başlangıçta Oracle veritabanlarını kullanan Netflix, büyük veri odaklı analiz sağlamak için NoSQL ve Cassandra'ya geçmiştir. Konuşan hayvanların yer aldığı komedi filmleri gibi 80.000 mikro tür belirlenmiş ve izleyici deneyimi buna göre şekillendirilmiştir.

Spotify da büyük veri kullanımına güzel bir örnektir. Spotify'ın profesyonel anlamda öne çıkma noktası, müşterileri hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Özellikle müzik zevkini anlamak, Spotify'ın başarısındaki önemli faktörlerden biridir.

Spotify'ın veri toplamasında önemli bir rol oynayan özelliklerden biri, 2012'de eklenen "Keşfet" özelliğidir. Ayrıca, Spotify'ın önemli özelliklerinden biri olan "Haftalık Keşif" kısmı, kullanıcının dinleme etkinliğine göre çalma listesi oluşturur.

Spotify'ın yeni müzik önermek için kullandığı yapay zeka işlevi ortak filtrelemedir.Ortak filtreleme kullanıcıların önceki eylemlerine göre alakalı içerik önermek için kullanılan bir sistemdir.

Doğal Dil İşleme(NLP) Spotify'ın yeni müziği analiz etmek ve her şarkıyı bir bütün olarak müzik endüstrisinin perspektifinde sınıflandırmak için kullanılır.Bu teknoloji bir şarkının meta verilerini (sanatçı,albüm,tarih,şarkı vb) ve ayrıca web üzerindeki paylaşımlar ve daha fazlası aracılığıyla kültürel etkisini tarayabilir.Tarama tamamlandıktan sonra şarkı belirli anahtar kelimelerle tanımlanır.

Bu bağlamda müzik parçasını hızlı ve verimli analiz etmek için geleneksel sinir ağları(CNN) ve ses modelleri kullanılır.Spotify ses dalga biçimini kullanarak ses düzeyini ve daha fazlasını anında öğrenip raporlar.

Spotify'da bir parça 30 saniyeden az dinlendiyse uygulama tarafından beğenmeme tepkisi olarak algılanır.