Büyük Veri ve Dijital Dönüşüm: Veriye Dayalı Gelecek
Dijital dönüşümden, büyük veriye...
Dijital dönüşüm çağıyla birlikte, hayatımızın hemen her alanında büyük değişimler yaşanmaktadır. Geleneksel yöntemlerin yerini dijital teknolojilerin aldığı bir dünyada yaşıyoruz. İnternetin yaygınlaşması, mobil cihazların günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmesi ve akıllı cihazların her türlü işimizi kolaylaştırmasıyla birlikte, veri kavramı da büyük bir önem kazanmıştır.
Büyük veri, dijital dönüşümün bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Artık her birimiz, bir şekilde dijital platformlarda kendi izlerimizi bırakıyoruz ve bu izler sonucu inanılmaz veriler ortaya çıkmasını sağlıyoruz. Dijital dönüşüm ile birlikte günlük yaşantımızda kullandığımız pek çok şey aslında dijitalleşmeye başladı. Örneğin; eskiden alışveriş yapmak için alışveriş merkezlerine gitmeyi tercih ederken şimdi istediğimiz şeyleri e-ticaret yoluyla yaparak evden hiç çıkmadan aldığımız ürünlerin kapımıza gelmesini sağlıyoruz. Yemek yaparken, eksik bir ürünle karşılaştığımızda dışarı çıkıp o ürünü arayıp bulmak yerine sanal marketleri tercih ediyoruz.
Bu yazıda, büyük veri ve dijital dönüşümün birlikte şekillendirdiği bu yeni çağı ve bunun hayatımıza etkilerini daha yakından inceleyeceğiz
Dijital dönüşüm, toplumsal ve sektörel ihtiyaçlara dijital teknolojilerin entegrasyonuyla çözüm bulmanın ve buna bağlı olarak iş akışlarının ve kültürün gelişmesi ve değişmesi sürecini tanımlayan bir kavramdır. ( Vikipedi)
Günlük yaşantımızın büyük bir kısmı dijitalleşmeye ve verileşmeye başlamışken, dijital dönüşümün getirdiği faydalardan bahsetmeden olmaz. Bu dönüşümün birçok alanda sağladığı avantajlar vardır ve bunlardan biri zamandan ve maliyetten büyük ölçüde tasarruf sağlamasıdır. E-posta gibi iletişim araçları sayesinde yakında olmayan biriyle bile anında iletişim kurulabilir, belgeler elektronik olarak paylaşılabilir. Örneğin; Herhangi bir sebepten dolayı şehir dışında olması gereken bir öğrenciyi düşünelim o dönem içinde okuldan herhangi bir belge alması gerektiğinde okul sistemi üzerinden öğrenci işlerine istediği belgeleri iletebilir. Böylece halletmesi gereken iş, en kısa ve en kolay şekilde halledilmiş olur.
Ayrıca, dijital pazarlama ve e-ticaret gibi dijital kanalların sıklıkla kullanılmaya başlaması satıcıların maliyetlerini azaltırken, daha kısa zamanda eskisinden çok daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Şimdi asıl konumuza gelelim yani büyük veriye...
Büyük verinin, dijital dönüşüm sürecinin ürünü olduğunu söylemiştik. Büyük verinin 3 tane bileşeni var : volume, velocity, variety. Bu üç bileşeni bazı kaynaklarda beş olarak görebilirsiniz ancak genelde bu üçü kullanıldığı için ben bunları ele almış olacağım.
Verinin hacmi her geçen gün artmakta ve bu sürecin kontrollü bir şekilde ilerlemesi büyük verinin önemli görevlerinden biri haline gelmektedir. Büyük verinin sağladığı avantajlar, eğitimden pazarlamaya kadar geniş bir yelpazede kullanıldığını göstermektedir.
Büyük verinin olumlu yönlerinden biri, karar verme süreçlerini iyileştirmesidir. Ancak büyük verinin kullanımında bazı olumsuz yönler de bulunmaktadır. Veri gizliliği ve güvenliği konuları önemli bir sorun olabilir. Özel bilgilerin ve ticari sırların korunması gerekmektedir.
Büyük verinin olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de var ancak bu süreçte nötr bir bakış açısıyla inceleme yapmak gerekir. Olumsuz yönlerine baktığımızda ilk olarak güvenlik sorunu karşımıza çıkar. Büyük veri, genellikle kişisel veya hassas bilgileri içerir. Bu tür verilerin yanlış ellerde kullanılması veya kötü niyetli kişilerin erişimine açık olması, veri gizliliği ve güvenlik sorunlarına yol açabilir. Bunu etik sorunlar takip eder, kişisel verilerin toplanması,izlenmesi aynı şekilde kullanılmasıyla ilgili endişeler ortaya çıkar.
Sonuç olarak, büyük veri çağında yaşıyoruz ve hemen hemen büyük veri her sektörde kullanılmaktadır. Eğitimden pazarlamaya, sağlık hizmetlerinden finans sektörüne kadar birçok alanda büyük veri, iş süreçlerini iyileştirmekte ve yeni fırsatlar sunmak için kullanılır.