Caravaggio - Narcissus

Caravaggio'nun Narcissus isimli tablosu.

Suya Bakan Narsis

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio, İtalyan bir ressamdır. Caravaggio, güçlü ışık-gölge kullanımı ve resimsel düzenlemeyi dramatik bir açıdan ele alışıyla barok sanatının en özgün uygulayıcılarından biridir. Roma’da çalıştığı dönem yapıtları, dramatik bir anlatım sunmayan kendi portreleri ve ölü doğa resimleridir. Roma, Napoli, Malta ve Sicilya'da çalışmıştır. Barok sanat akımının ilk büyük sanatçısıdır.

CARAVAGGİO

Barok, Avrupa'da yaygınlaşan sanatta bir anlatım biçimidir. Barok kelimesi, Portekizce düzensiz inci anlamına gelen barroco sözcüğünden türemiştir.

Mimarlık, müzik, resim ve heykelin etkileyici temalar altında birleştirilmesi amacını güder. Abartılı hareket duygusu ve net gözüken detayları ile dönemin müzik ve edebiyatında da kendini gösterir. Yoğun bir etki bırakan bu anlatım biçimi, kendi alanında fazla eser verildiğinden dolayı bir dönem adı olarak anılmaya başlanmıştır. 1699'da İtalya'da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa'ya yayılmıştır.

Suya Bakan Narsis

Narcissus, nehir tanrısı Kephissos ile su perisi Liriope’nin oğlu olarak doğdu. Narcissus’in kaderi annesini endişelendirir. Liriope, oğlunu bir kâhine götürür. Kâhin, Narcissus’un kendisini görmediği takdirde yaşamını sürdürebileceğini söyler. Bir gün Narcissus, su içmek için nehire yaklaştığında yansımasından kendisini görür. Güzelliğine, kendisine âşık olur. Kendisine olan hayranlığından hareket edemez ve bedeni nergis çiçeğine dönüşür.

John William Waterhouse

Diğer bir efsaneye göre peri kızı Echo, Narcissus'a âşık olur fakat aşkı narcissus tarafından kabul görmez. Peri kızı Echo, bu durumdan ötürü günden güne erimeye başlar. Aşkına karşılık bulamayan Echo, ölür. Vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi eko denilen yakılara dönüşür.

Olimpos tanrıları bu olaya çok sinirlenir. Narcissus'u cezalandırmaya karar verir.

Tek eliyle destek alarak sudaki yansımaya bakan bu açık kahverengi başlı genç çocuk, Barok Dönemi 17 – 20 yaş erkek figürlerinin ideal görüntüsüdür.

Kullandığı tekniğin yanı sıra sudaki yansımasını, görüntünün olduğu gibi tersine ve renkleri koyulaştırarak aktaran Caravaggio, hikâyesi ormanda geçen bu işini yaparken karanlık bir arka plan tercih etmiştir. Bunun sebebi, kuşkusuz zıtlığı belirginleştirip izleyicinin dikkatini Narcissus figürüne yönlendirmek.

İtalyan Barok usta Caravaggio'nun bu eseri, Roma'daki Galleria Nazionale d'Arte Antica'da sergilenmektedir.