Caretta Carettalar
Sevimli deniz kaplumbağaları olan Caretta Carettalar hakkında kısa bir yazı.
İribaş deniz kaplumbağası ya da yaygın adıyla da bilinen Caretta Caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.
Koruma altına alınan Caretta Carettalar, yumurtlamak haricinde hiç karaya çıkmazlar. Oksijeni havadan almalarına rağmen uzun süre su altında yaşayabilirler. Bir kerede 100 yumurta bırakabilen bu deniz kaplumbağaları, yumurtalarını gece kumsalda açtıkları çukurlara gömerler. 2-3 yılda bir yumurta yaparlar. Yumurtadaki yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtalarından çıkarak denize giderler.
Bu sevimli deniz kaplumbağaları genellikle yosun yiyerek beslenirler ve koloniler halinde yaşarlar. Aynı zamanda balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile de beslenirler. Ömürlerinin ortalama 70 yıl olduğu söylenir. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak şekilde kürek biçimindedir ve bacaklarının dış kenarında en fazla 2 tırnak bulunur. Erkekleri, daha uzun geriye kıvrılmış tırnakları ve uzun kuyrukları ile dişilerden ayrılır.
Yumurtlama bölgeleri Akdeniz sahilleridir. En önemli yumurtlama bölgeleri Adana'nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz ve Dalyan sahilleridir. Belek kıyıları, Caretta Carettaların Akdeniz'deki ikinci (Yunanistan'ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye'deki en büyük yumurtlama alanıdır.
Son zamanlarda artış gösteren yasak avcılık, çevre kirliliği, insanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesinin artışı ve ışık kirliliği nedeniyle bugün sayıları giderek azalmaktadır. Bu nedenle de nesli tükenme tehlikesi altında olan canlılar oldukları için koruma altına alınmışlardır.