Mavi Yengeç

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış olan Mavi Yengeçler'in özelliklerine ve parazitlerle olan ilişkilerine değiniyorum...

Mavi Yengeç ve diğer adıyla da bilinen "Callinectes Sapidus", Atlantik Okyanusu'nun batı kıyıları, Meksika Körfezi'nin suları ile Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunan bir deniz canlısıdır.

Mavi Yengeç, dünya üzerinde en çok avlanan canlı türlerinden biridir. Aşırı avlanılmasının önemli sebeplerinden biri ise etinin; çinko, fosfor, magnezyum, kalsiyum ve demir açısından çok zengin olmasıdır. Bundan dolayı, hem tat hem de sağlık açısından tüketim amaçlı talep edilen önemli canlılardan biridir.

Ancak son zamanlarda artan aşırı avlanmalar nedeniyle tür olarak yok olmanın eşiğine gelmiştir. Bu nedenle, son yıllarda türün korunması adına önemli önlemler alınmaya başlanmıştır.

Aşırı derecede avlanılmasının yanı sıra türünün yok olma eşiğine gelmesinin bir diğer sebebi; dünya üzerinde bilinen en ölümcül parazitlerden birisinin Mavi Yengeç'in yapısında yaşayabiliyor olmasıdır.

Bu parazit, Mavi Yengeç'in hemolenflerine (eklembacaklılarda kanın karşılığı) etki ederek "acı yengeç hastalığı" denen bir hastalığa neden olur ve yengecin ölümüne yol açabilir.

Neyse ki, son zamanlarda yapılan araştırmalar parazitlerin yaşam döngüsünü tespit edebilmiş ve bu sayede parazitin bir yengeçten başka bir yengece nasıl geçtiğinin gözlemlenebileceği bir seviyeye gelmiştir.

Her nasılsa Mavi Yengeç etini tüketen insanlara parazit bulaşmıyor olsa da, önümüzdeki yıllarda parazitin olası bir evrim süreci geçirmesine karşı bilim insanları gereken önlemleri alabilecek düzeyde olmayı hedefliyorlar. Aynı zamanda yapılan çalışmaların balıkçılık sektörü ve diğer deniz canlılarının sağlığı açısından da faydalı olacağına inanılıyor.