Carmilla

Gotik bir lezbiyen vampir öyküsü, aradığınız şeydir belki.

Carmilla 1872'de Sheridan Le Fanu tarafından yazılmış bir vampir romanıdır. Bram Stoker’ın Dracula’sından yirmi altı yıl önce yazılmıştır. 1871'in sonları ve 1872'nin başlarında The Dark Blue adlı edebiyat dergisinde yayımlanan üçlünün bir parçası olan Carmilla, Le Fanu'nun In a Glass Darkly (1872) adlı kısa öykü derlemesinde yeniden basılmıştır. Hikâyenin iki çizeri David Henry Friston ve Michael Fitzgerald'ın çalışmaları karşılaştırıldığında, karakterlerin tasvirlerinde tutarsızlıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, resimlerle olay örgüsü arasında bir karışıklık baş göstermiştir. Kitabın 2014 yılında Editions Soleil tarafından yayımlanan ve Gaid Girard tarafından çevrilen baskısını Isabella Mazzanti resimlemiştir.

Hikâye, kadınları avlayan Carmilla isimli bir kadın vampiri anlatıyor. Karakter, kahramana karşı romantik arzularını ifade eden lezbiyen vampirin bir örneğidir.

Karakterlerden diğeri olan Laura, altı yaşındayken çok güzel biri tarafından ziyaret edildiğini ve göğsünden yaralandığını iddia eder. Ailesi bunun sadece bir rüya olduğunu söyleyip üzerinde durmazlar. Yine de güvenliklerini artırırlar.

12 yıl sonra Carmilla, Laura’nın evine misafir olarak gelir. Kızların ikisi de birbirini küçükken gördükleri “rüya” sayesinde tanırlar. İkisi çok yakın arkadaş olurlar. Bu sırada da çevrelerinden sıkça kadınların ve genç kızların teşhisi konulamaz bir hastalığa yakalanıp öldüklerini duyarlar.

Bu eser Carmilla ve Laura arasındaki karşılıklı ve karşı konulmaz bağı tasvir ederek lezbiyen literatüre bir nişane niteliğindedir. Carmilla, diğer kadın karakterlerle birlikte, duygusal tepkileri nedeniyle kısıtlanan ve yargılanan tüm Viktorya dönemi kadınlarının bir sembolü haline gelmiştir.

Eser, birçok farklı yapıma da ilham olmuştur. Farklı kitap adaptasyonları, filmler, TV içerikleri üretilmiştir.

Benim bu eseri tanımam YouTube’da yayınlanan bir web serisi ile olmuştu. Yine Carmilla isimli bu seri, kitabın bir modern adaptasyonu niteliğindedir. Bir üniversitede geçen dizide Carmilla, Laura’nın oda arkadaşı gizemli bir şekilde kaybolduktan sonra Laura’nın oda arkadaşı olarak senaryoya dahil oluyor. Laura arkadaşının sessiz sedasız kaybolmasından şüphe duyarak bazı araştırmalar yapmaya başlar ve yaşadıklarını video kaydına alır.

Ayrıca The Vampire Lovers (1970) bu eserin güzel adaptasyonlarından biridir. Roy Ward Baker'ın yönettiği ve Ingrid Pitt, Peter Cushing, George Cole, Kate O'Mara, Madeline Smith, Dawn Addams, Douglas Wilmer ile Jon Finch'in oynadığı film, zamanına göre lezbiyen temalarını çekinmeden işlemiştir.