CESARET ÇEMBERİ

Kızılderililerin sert ve zorlayıcı denetimler kullanmadan cesur ve saygılı çocuklar yetiştirmelerindeki sır nedir?

Pozitif bir çocuk geliştirme modeli olan Cesaret Çemberi, Kızılderililer hakkında araştırma yapan yapan Dr. Steve Van Bockern, Dr. Martin Brokenleg ve Dr. Larry Brendtro adlı antropologların çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Cesaret Çemberi Nedir?

Kızılderili yerlilerinin çocuklarının gelişimi üzerine benimsediği davranışlardan oluşur. Kızılderililerin çocuk yetiştirme felsefelerinin aslında eğitim ve çocuk çalışmalarının ilk öncülerinden olduğunu söyleyebiliriz.

“Antropologlar, Amerikan yerlilerinin, sert ve zorlayıcı denetimler kullanmadan cesur ve saygılı çocuklar yetiştirdiklerini çok uzun zamandır biliyor. Yine de, Kuzey Amerika’yı sömürgesi haline getiren Avrupalılar, yerli çocukları, cezanın kol gezdiği yatılı okullarda “uygarlaştırmayı” denediler. Yerlilerin çocuklarına derin saygıyla davrandıkları sofistike bir felsefeye sahip olduklarının farkında bile değillerdi.”

Tüm çocukların dört temel evrensel büyüme ihtiyacına dayanır: Aidiyet, ustalık, bağımsızlık ve cömertlik. Bu geleneksel değerler, çağdaş çocuk araştırmalarıyla da doğrulanmıştır. İşte bu dört temel evrensel değerin anlamı:

Aidiyet: Amerikan Yerlilerinin ve kanada Kızılderililerinin kültürlerinde, aidiyet duyulan topluluklara büyük önem verilmiştir.

Lakota (Siyu Kızılderili halkı) antropoloğu Ella Deloris “ait olma” temel değerini şöyle tanımlıyor: “Bildiğiniz herkesle, bir şekilde ilişkili olmak.”

Tüm insanlar ile saygılı ilişkilerde bulunmak ve insanlara akraba gibi davranmak güçlü sosyal bağların oluşmasını sağlar. Antropologların gözlemlerine göre kültürlerinin hayatta kalmasını sağlayan şey çekirdek aile olgusu değil, her zaman kabile olmuştur. Ailenizi kaybetseniz ya da ebeveynleriniz sorumluluklarını yerine getirmese bile, gelecek nesli yetiştirmek ve devamlılığı sağlamak için kabile her zaman yanınızda olacaktır.

Ustalık: Gelenek kültürlerinde ustalaşmayı sağlayan fırsatlar sayesinde yetkinlikler kazanılır. Çocukların öğrenme süreçlerinde gözlem yapması ve taklit etmesi beklenir.

Çocuklara, kendilerinden daha deneyimli olanları dikkatlice gözlemlemeleri ve dinlemeleri öğütler. Her çocuk kişisel gelişiminde ustalaşmak için gayret göstermek zorundadır. Elde edeceği ustalığı, üstünlük sahibi olmak için değil herkes için, kabile için yararlı olabilmek için yapmalıdır. Kabilenin inancına göre insanoğlu yetkin olmak ve problem çözmek için doğuştan gelen bir güdüye sahiptir.

Bağımsızlık: Batı kütlülerini incelediğimizde güç, üstünlüğe dayanır fakat Amerikan yerlileri ve Kanada Kızılderili geleneklerinde bağımsızlık hakkına saygı anlamına gelir.

İtaate dayalı disiplin modellerinin aksine yerlilerin eğitimi, saygı oluşturmak ve iç disiplini öğretmek için tasarlanmıştır. Çocukluğun ilk dönemlerinden itibaren çocuklar kararlar vermeye, sorun çözmeye ve kişisel sorumluluklar almaya teşvik edilir. Bu modelde yetişkinler veya daha tecrübeli olan bireyler örnek alınır. Model olan insanlar değerlerin öğretilmesinde aktif rol oynarlar ve bu süreçte geribildirim verirler. Fakat bu süreçte hiçbir zorlama olmadan kararlar vermeleri için çocuklara fırsat ve öncelik tanınır.

Cömertlik: Erdem, cömertliğin üstün değerinde hayat bulur. Amerikan yerlilerinin ve Kanada Kızılderililerinin çocuk yetiştirme modelindeki ana hedefi, cömert olmanın ve bencil olmamanın önemi vurgulanır.Başkalarına yardım ederek çocuklar ve gençler kendi gerçek değerlerini ispatlarlar: Bir başka insanın hayatına olumlu bir katkıda bulunurlar.