Chiaroscuro Tekniği

Chiaroscuro tekniği nedir?

İtalyanca ışık ve gölge anlamına gele “chiaro” ve “scuro” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur. Işık ve gölgenin objelere derinlik katması ve dokularını vurgulaması amacıyla kullanılır. Özellikle Rönesans döneminde kullanılmaya başlamıştır ve hâlâ kullanılmaya devam etmektedir.

Bu teknik yalnızca resimde değil fotoğraf ve videolarda da kullanmak mümkündür. Tıpkı resimde olduğu gibi ışık ve gölge sayesinde fotoğraflara derinlik ve hacim katarak bir duygu yaratmak için kullanılır.

Resim ve fotoğrafta kullanıldığı gibi sinemada da chiaroscuro tekniği kullanılır. Sinematografi de kontrastlı bir şekilde ışıklandırmayı ifade eder. Özellikle siyah beyaz Alman filmlerinde karşılaşırız.

Dr. Caligari'nin Muayenehanesi ilk filmlerden biri kabul edilir ve chiaroscuro tekniğinin kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Hollandalı ünlü ressam Rembrandt, chiaroscura tekniğinde adından söz ettiren ressamlardan olmuştur. Ortaya bu teknikle çok başarılı eserler çıkartmış, aydınlık ve karanlığın birleşimiyle tamamen karanlık arka plana sahip eserlere aydınlık silüetler eklemiştir. Bir başka başarılı ressam olan Caravaggio'da chiaroscuro tekniğini kullanan önemli ressamlardandır.

Rönesans döneminde kullanılmaya başlanmış ve günümüze ulaşan bu teknik şimdilerde daha çok fotoğraf ve video alanında kendini göstermektedir. Çalışmalara hem ışık hem de gölge kullanımı sayesinde estetik değer kattığı için yeni boyut kazandırmış ve ortaya değerli sanat eserlerinin çıkmasını sağlamıştır.