Cilt Bakımında Kullanılan Asitler ve İşlevleri

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler Hakkında Ne Düzeyde Bilgi Sahibiyiz?

Asit Nedir?

Bir çok alanda kullanılan ve oldukça fazla çeşidi bulunan; pH derecesi 7'den küçük olan kimyasal maddeler ''asit'' olarak adlandırılır. 

Asitler; organik asit ve inorganik asit olmak üzere iki ana başlık altında detaylanır.

Cilt Bakımında Kullanılan Asitler

Kozmetik, dermatoloji, cilt bakımı, güzellik ve sağlık gibi çeşitli alanlarda kullanılan iyileştiri, onarıcı ve yenileyici özelliklere sahip bir kaç asit grubu vardır;  AHA ve BHA grupları...





 AHA ( Alfa Hidroksi Asit) 

Hidroksil grubu ve karbosilik asit grubu bir karbon atomu ile ayrılır ve suda çözünebilen asitlerdir.

AHA'lar genel özellikleri ile, cildin yüzeyine (epidermis) etki eden, derideki kızarıklık, leke veya kırışıklık gibi yüzeysel problemlerin çözümünde rol oynayan kimyasal grup olarak tanımlanabilir. 

BHA ( Beta Hidroksi Asit)

Kimyasal özelliği, karbosilik asit grubu ve hidroksil grubunu iki atom ile birbirinden ayırmasıdır. BHA'lar cildin alt tabakası olan dermise etki ederler. BHA'lar yağda çözünür.

AHA Asitler Hangileridir?

Mandelik Asit 

En etkili özelliği cildi nemlendirerek, derideki kuru görünümünü azaltır. İltihaplanmayı aza indirgeyen antienflamatuar etkisine sahiptir.

Glikolik Asit

AHA ailesinin, göz bebeği ve en fazla bilinen asididir. Cildi nemlendirmede, derideki pürüzleri azaltmada, komedonları tedavi etmede ve cildin sıkılaşmasında etkilir. Ayrıca molekul boyutu nispeten küçük olduğu için en AHA ailesinde en hızlı sonuç alınan asit çeşididir.

Laktik Asit

Diğer AHA'lar gibi ölü derilerin soyulmasını ve cilt yüzeyinin yenilenmesini sağlamaktadır. Hassas ciltlerin kullanımına uygun olan laktik asit aynı zaman da cildin parlamasında da oldukça etkilidir.

Malik Asit

Doğal hidroksi sınıfında olan malik asit, meyve asididir ve bir çok meyve ve sebzede bulunan organik bir bileşiktir. Cilte bakteri üretimini önler ve yaşlanmayı geciktirir.


Sitrik Asit (Limon Asidi) 

Cilt üzerinde peeling ( eksfoliasyon) etkisine sahiptir. Gözenekleri temizler ve ölü deriyi ciltten uzaklaştırır. Yaşlanmayı geciktirici özelliği ile de kullanılmaktadır.




Tartarik Asit (Üzüm Asidi)

Tartarik asit, üzüm, elma, şeftali, çilek ve turunçgillerde doğal olarak bulunan, cildi eksfolife etmekte rol oynayan AHA üyesidir. 




BHA Asitler Hangileridir?

Salisilik Asit

Huş ağacından ve söğüt yapraklarından elde edilen bu asit, yağda çözünebilen bir özelliğe sahiptir ve koyu bir kıvamdadır. Ciltteki sebumu dengelemede destekleyici niteliktedir. Bu nedenle yağlanma problemi ile savaşan en güçlü BHA üyeleri arasında yer alır.


Hyaluronik Asit

Diğer adıyla şeker molekülü olarak da bilininen hyaluronik asit ciltte doğal olarak varlığını korur. Fakat yaş ilerledikçe, bu asitin ciltteki oranı azalmaktadır. Nem kaybı yaşayan cilt, dışarıdan bir nem takviyesine ihtiyaç duymaktadır. Kolejeni suya bağlama özelliği olan. bu asidin cilt ile buluşması sonucunda nem kaybı önlenir ve ciltteki kuruluk azalır.


Oleik Asit

Doğal olarak bir çok bitkisel yağda bulunan oleik asit aynı zamanda omega-9 kaynağıdır. Ciltteki yaşlanmayı geciktirir ve dokuları yenileyici niteliktedir.



*Cilt tipimize uygun asitleri belirlemek için uzmanlardan yardım almakta fayda vardır. Her asit her cilt tipi için uygun olmayıp, bazı durumlarda tahrişe yol açabilmektedir. Çoğu asitlerin kullanım önerisi olarak, alerjik reaksiyon göstermesi veya göstermemesi hususunda cildin küçük bir bölgesine uygulanıp, takip edilmelidir.