Çin'de Uzun Bir Aradan Sonra Tekrar Pozitif Vaka Görüldü

Tespit edilen dört vakanın ardından Wuhan'da 1 milyona yakın kişi izolasyona alındı.

Çin'in koronavirüsün ilk kaydedildiği merkezi şehir olan Wuhan'ın bir banliyösünde yaklaşık bir milyon kişi tedbir amaçlı kilit altına alındı.

Dört asemptomatik Covid vakası tespit edildikten sonra Jiangxia bölgesi sakinlerine üç gün boyunca evlerinde veya yerleşkelerinde kalmaları emredildi.

Çin, toplu testler, katı izolasyon kuralları ve yerel karantinalar dahil olmak üzere "Sıfır Covid" stratejisi izliyor.

Ancak insanlar ve işletmeler kısıtlamalarla karşı karşıya kalmaya devam ettikçe strateji artan muhalefetle karşı karşıya.

12 milyonluk bir şehir olan Wuhan'da, düzenli yapılan testler iki gün önce iki asemptomatik vakayı ortaya çıkardı.

İzolasyon emri verildikten kısa bir süre sonra, temaslı takibi yoluyla iki vaka daha bulundu.

Wuhan, 2020'nin başlarında bilim adamlarının yeni koronavirüsü ilk tespit ettiği yer ve sert kısıtlayıcı önlemlere tabi tutulan ilk şehir olarak dünya çapında tanınıyor.

İlerleyen süreçte Çin, kısıtlamaların diğer birçok ülkeden çok daha erken kaldırılmasıyla bir Covid başarı öyküsü olarak tanındı.

Ancak bu, Çin'in diğer birçok ülkede olduğu gibi virüsle yaşamaya çalışmak yerine sık sık yerel karantinalarla sonuçlanan "sıfır Covid" stratejisi izlemesiyle yeniden değişti.

Geçen ay, yaklaşık 25 milyon sakiniyle Çin'in dev finans başkenti Şangay, iki aylık sıkı bir karantinadan nihayet çıktı, ancak sakinler sık ​​sık yapılan toplu testlerin "yeni normaline" uyum sağlıyor.

Artan sayıda Çinli şirket ve fabrika üretim hattı, Covid'i tamamen ortadan kaldırma hedefini takip etmek için kapalı devre bir sistem sürdürüyor.

Ekonominin bazı bölümlerini açık tutmak için çalışanlara iş ve ev arasındaki teması en aza indirmek için işyerlerinde geçici olarak kalmaları söylendi.

Bu haftanın başlarında bilim adamları, Wuhan'ın Huanan deniz ürünleri ve vahşi yaşam pazarının Covid salgınının merkezinde olduğuna dair "kanıtlar" olduğunu söyledi.

İki ölçekli çalışma, şehirdeki ilk salgından gelen bilgileri yeniden inceledi.

Çalışmalardan biri, bilinen en eski vakaların bu pazar etrafında kümelendiğini gösteriyor. Diğeri, salgının zamanlamasını izlemek için genetik bilginin kullanılmasıyla yürütülüyor.

Kasım veya Aralık 2019'un başlarında insanlara tanıtılan iki varyant olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar birlikte, bu kanıtın virüsün 2019'un sonlarında Huanan pazarında satılan canlı memelilerde bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Orada çalışan veya alışveriş yapan insanlara, bir insanın bir hayvandan virüsü kaptığı iki ayrı "dökülme olayı"nda bulaştığını söylediler.

Dahil olan araştırmacılardan biri, Glasgow Üniversitesi'nden virolog Prof David Robertson, BBC News'e, çalışmaların "virüsün bir laboratuvardan geldiğine dair yanlış kaydı düzelteceğini" umduğunu söyledi.


Amerika Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre Çin, pandeminin 2019'da başlamasından bu yana 2,2 milyondan fazla vaka ve 14.720 ölüm gördü.


KAYNAK: BBC