Çırağan Sarayı
Göz Alıcı Mimarisiyle Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı Lale Devri'nin önemli simgelerinden birisidir. Bu dönem bir kültür dönemiydi aynı zamanda. Çırağan Sarayı ayrıca 17. yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinirdi.
Çırağan Sarayı yıkılp döneminde birçok kez tekrardan yapılmıştır. III. Ahmed döneminde, dönemin sardazamı Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için inşa ettirilmiştir. Burada Çırağan şenlikleri denilen meşale şenlikleri düzenlenirdi. Bu etkinliklerden dolayı Farsçada ışık anlamına gelen Çırağan ismiyle anılmıştır. 1871 yılında Abdülaziz döneminde ise son halini almıştır. Uzun bir restore sonucunda otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yeşilliklerin içinde kocaman bahçesinde kahvenizi yudumlarken aynı zamanda muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Eşsiz ve göz alıcı mimarisiyle dikkat çeken Çırağan Sarayı için dünyanın her yanından özel mermerker paha biçilemez sedefler getirilmiştir. Yapımında sedefli ve işlemeli detaylar kullanılarak muazzam bir mimariye imza atılmıştır. Günümüzde restore edilirken tarihi dokusu korunarak modern dokunuşlarla birkaç mimari detaylar eklenmiştir.
Boğaz turu yaparken göz alıcı güzelliğiyle bu muhteşem sarayın gözünüze çarpmaması mümkün değil. Gerek bahçesiyle gerek mimari dokusuyla dikkat çeken bu yapı İstanbul'un meşhur semtlerinden Beşiktaş'ta bulunur. Çırağan Sarayı 1991 yılından itibaren otel olarak hizmet vermektedir. Çırağan Sarayı bugün İstanbul'un en ünlü ve en lüks otellerinden biri olarak tanınır. Deniz manzarası, yeşil alanlarıyla ve tarihi güzelliğiyle insanlar için göz alıcı bir konumdadır. Çırağan Sarayı geçmişten günümüze pek çok önemli olaya, önemli devlet ziyaretlerine ev sahipliği yapmıştır.