City Pop : Evrensel Nostalji
Size mutluluk verecek bir müzik türü
Gelin bu yazıda City Pop isimli Japon müzik türünü inceleyelim.
City Pop, 1970'lerin sonunda çıkmış ve 1980'li yıllarda devam etmiştir. Bu yıllardan sonra tanınırlılığını kaybeden bu müzik türü, ilginç bir şekilde Youtube algoritmasıyla aniden patlamıştır. Cat Zhang isimli içerik üreticisine göre bunun sebebi Youtube'da çalışma müziği olarak da geçen Lo-Fi müzik sayfalarının önerilenler kısmında City Pop janrına ait şarkılara yönlendirmesidir. Hatta The Weeknd, Tomoko Aran'ın Midnight Pretenders şarkısını Out of Time adlı şarkısına sample olarak kullanınca da dinleyicilerine bu türe dair merak aşılamış olabilir. Peki bu müzik türünün kısa sürede bu kadar benimsenmesinin nedenleri nelerdir?
Batı müziğiyle harmanlanan bir müzik
City Pop batıda ünlü olan jazz, funk gibi müzik türlerinin bir çeşit karışımıdır. Lounge, elevator müziğe ait nüansları da taşır. Yoğun bir klavye ve bass kullanımı mevcuttur. Genellikle farklı türlerin karışımı insanların ilgisini çeker, çünkü buradan ortaya özgün bir ürün çıkar.
Ruhu Dinlendiren Tonlar
City Pop'un kendine has havası yine kısmen batıdan aldıkları ilhamdan kaynaklanıyor. Şarkıların verdiği his sanki gece üstü açık bir arabada, bir yaz akşamının hafif esintisinde arkadaşlarınızla şehirde dans etmeye ve yalnızca güzel vakit geçirmeye gidiyormuşsunuz gibidir. ''City'' kelimesinin kullanılma amacı, şehrin eğlencesine bir göndermedir. Eğlenceli gece kulüpleri, şık restoranlar, kendilerine has giyim tarzlarıyla dışarı çıkan insanlar. Bu şarkılar özellikle evlerde izole bir şekilde kapalı geçirdiğimiz karantina dönemlerinde bir ilaç misali ruhumuza iyi duygular aşılıyor.
Retro kavramının gücü
Son yıllarda dünyada retro ve vintage konseptler git gide daha da çok el üstünde tutuluyor. Çünkü yaşadığımız bu dünya düş kırıklarıyla dolu ve bizi tatmin ediyor. Yurtdışında insanlar hem etik açıdan hem de nostaljinin güzelliğinden faydalanmak için thrift shop denilen ikinci el mağazalara rağbet ediyorlar. City Pop'un kendisi de bu pastadan koca bir pay alıyor. 80'ler havasını dibine kadar hissettiren şarkılar adeta insanı o döneme yolluyor. Bu noktada da aslında nostalji duygusunun dünyada evrensel bir olgu olduğunu hatırlıyoruz. Özlemin globalliği insanları bir araya getiriyor.
Kaynak: pitchfork.com
Aşağıda paylaştığım linke tıklayarak City Pop'a Giriş 101 niteliği taşıyan bir çalma listesine erişebilirsiniz.