Kağıttan Büyü: Origami
Sıradan kağıtlarla büyülü eserler yaratma sanatı origamiye ve origami sanatının ardındaki büyülü hikayeye birlikte bakalım!
Düz, boş kağıttan harikalar yaratma sanatı: Origami. Hem yapılışıyla hem yapıldığında ortaya çıkan küçük eserle büyüleyen, geleneksel bir Japon sanatıdır origami. Japon kültürünün önemli bir parçasıdır ama yıllar içinde Japonya’dan da ötelere ulaşmış, zamanla bazı küçük değişimlere uğramış ve kendine yeni hikâyeler katmıştır.
En basit tanımıyla yalnızca katlayarak kağıttan figürler oluşturma sanatı denilebilir origami için. Geleneksel formunda kağıdınız kare olmalı, kesilmemeli, yırtılmamalı veya yapıştırılmamalıdır. Tek bir kağıt parçası ile basit hayvan veya eşya figürleri oluşturabilecekken, birden fazla katlanmış parçayı birbirine ekleyerek daha karmaşık origami figürleri de oluşturabilirsiniz. Bu iki çeşit origami, klasik ve parçalı origami olarak anılır. Gelenekselinden biraz ayrıldığımızda modern origami türlerine rastlarız ve bu tür origamilerde kağıdınızın şekli kare olmak zorunda değildir. Ayrıca yapıştırma, boyama, kesme gibi yöntemlerin kullanılması da serbesttir.
Önce gizli ve kutsal ögeleri saklamak için doğmuş, daha sonra bu dinî amacından sıyrılıp halk için genel bir eğlence ve sanat hâline gelmiş origami. Böylece origami ile yapılan figürlere, halk arasında inanılan bazı özel anlamlar da yüklenmiş zamanla. Hâlâ tapınaklarda yer almalarının yanı sıra, kağıttan yapılan kelebekler düğünlerde gelin ve damadın temsili olarak görülmüş. Güzel talihin sembolü olan kağıttan kurbağalar, sağ salim dönmeleri için yolculuğa çıkanların yanlarına verilmiş. Uzun yaşadıklarına inanılan turnalar, uzun yaşamın, mutluluğun ve barışın sembolü olmuş, 1 yılda 1000 turna yapanın bir dileğinin gerçekleşeceğine ve uzun bir yaşam süreceğine inanılmış.
Bu inanç, Hiroşima’ya atılan atom bombasının radyasyonu sebebiyle kansere yakalanan 12 yaşındaki Sadako ile tüm dünyaya kendini duyurmuş. Hastanede tedavisi sürerken tanıştığı ölüm döşeğindeki 80 yaşındaki arkadaşından “1000 tane turna kuşu yaparsa uzun bir yaşamı olabileceğini” öğrenen hayat dolu Sadako, hiç durmadan turna kuşu yapmaya başlamış. Ancak kızın durumu gittikçe kötüleştikçe 1000 turna kuşunu tamamlama şansı da azalıyormuş. Bu hikaye basında duyulduktan sonra dünyanın dört bir yanından turna kuşları gönderilmiş Sadako için. Ne yazık ki Sadako bu gönderilen turnaları alamadan, 637. kuşu yaptıktan sonra hayata veda etmiş. Sadako’nun vefatının ardından aylarca posta gelmeye devam etmiş hastaneye. O günden sonra turna kuşu, nükleer silahsızlanmanın da sembolü hâline gelmiş.
Kendine bugüne dek yeni inanışlar, öyküler ve anlamlar ekleyen origaminin büyülü figürleri, şüphe yok ki bundan sonra da kimi zaman hüzünlü, kimi zaman umut dolu, kimi zamansa mutlu öyküler ekleyecektir varlığına. Belki bazıları Sadako’nun hikayesi gibi küresel olmayacaktır ama daha özel, daha küçük çaplı ve daha kendinize has anlamlar yaratmanın da ayrı bir büyüsü vardır mutlaka. Güzel dilekler, düşünceler ve hislerle bükülmüş sıradan bir kağıt size sonsuz mutluluk ve huzur getirebilir, hayata devam etme gücü verebilir.
Değer verdiğiniz birine güzel duygularınızın göstergesi olarak kağıttan bir turna kuşu hediye etmek isterseniz aşağıdaki videodan yapılışını öğrenebilirsiniz. Daha birçok farklı figürün yapılışına da kolaylıkla ulaşmak mümkün.