Çizgi Film

Bizler çocukken hayal dünyamıza neleri sığdırdık?

Çocukken hiçbirimizin vazgeçemediği kahramanlarını gerçek hayatımıza taşıdığımız, örnek aldığımız artık halkın hassasiyetine göre şekil aldığı eğitici, öğretici, eğlenceli ve dini içerikli çizgi filmlerimiz, 1940' lı yıllarda ekranımıza yansımış ve reklam içerikli olarak çocuklarımızın hayatında yer almıştır. 1986 yılından sonraki dönemlerde ise tarihi olgularda kendini göstermiş belli bir düzenekte ilerlemiştir.

Yukarıda da belirtildiği üzere ne kadar ailelerin hassasiyeti ön plana alınmış olsada zaman geçtikçe çizgi filmler içerik olarak değişikliğe uğramıştır. Tabi bu durum çizgi filmlerin ekranda kalma sürelerini değiştirmiştir.

Fazlasıyla maliyetli olup fazlasıyla da çizimi, çekimi, boyaması zaman almaktadır. Hemen hemen sinema filminin ekrana yansıması kısa sürede olurken, çizgi filmlerin ekrana yansıması daha uzun sürede ekranda yer alır durumdadır. Çizimi el yordamıyla gerçekleşmiş olsada çoğu işlemi artık teknolojinin fazla ilerlemesiyle bilgisayar ortamında gerçekleşmektedir. Çizgi filmler, sinema filmlerinin ortaya çıkmasında önce ortaya çıkmış, adını duyurmuştur.

1908 yılında Fransız Emila Colh, ilk çizgi film çalışmalarına başlamıştır. Beyaz kağıt üzerinde siyah ve beyaz tonda çizgi adamlar çizip oynatmıştır.

Önceleri sessiz olarak yayınlanan çizgi flimler daha sonra Walt Disney önderliğinde 1923 yılında sesli sinema olarak yayınlanmış. Prenses ve Yedi Cüceler, Donald Duck, Miki Fare' yi ekrana taşınmıştır. Hayvanları baz alarak ekrana yansıyan çizgi film karakterleri samimiyeti, dostluğu ve yardımlaşmayı simgelemiş, yansımıştır.

Walt Disney dünyaya hizmetini sunmuş, yankı uyandırmış, çizgi filmin tüm dünyaya da yayılmasında başrol oynamıştır.

Bunların yanı sıra Türkiye'mizde de 1947 'de ilk çizgi filmi Vedat Ar sahnelemiştir. On beş öğrenciyle beraber gerçekleştirdiği "Zeybek Oyunu" olmuştur. Bilgiler bu kadar değil tabi. Araştırdıkça ele geçen her bilgininde doğruluğu ayrıca araştırılmalı.

Sona gelmişken yazının karton dünyası bu seyir halini gösterirken bize bıraktıklarıyla akla çeşitli sorularıda getirmekte. Mesela bizler çocukken hayal dünyamıza neleri sığdırdık? Neleri amaç edindik? Nelerle meşgulüm şimdi, neleri izliyor, hayatımızda yer ediyoruz?

İçimizde ölmesini istemediğimiz çocuğun niyet çizgisiyle dünyamızdaki samimiyetin ve masumiyetin tekrar ruhumuzu, hayatımızı sarması dileğiyle...