Clubhouse Bitti Mi ?

Covid sonrası değişen alışkanlıklarımızın son noktası, "Varsa ben de bir davetiye alabilir miyim?" dediğim Clubhouse'un dönemi sona mı erdi?

Hayatlarımızın zorunlu olarak dijitalleştiği pandemi döneminde yükselişe geçen, davet sistemiyle hızla yayılan ve büyük ilgi gören Clubhouse uygulaması, kısa sürede 1 milyar doları aşan bir piyasa değerine ulaşmıştı.

2020 yılında ABD'de, Alpha Exploration Co. isimli bir yazılım şirketinin çatısı altında geliştirilen ve kullanıcıların birbirleriyle sesli olarak sohbet edebildiği "Clubhouse" adlı sosyal medya platformu, Türkiye dahil birçok ülkede Twitter'a bir "sesli alternatif" olarak kısa sürede yayıldı ve piyasa değeri 1 milyar doları aştı. Öyle ki, salgın döneminde mecburen asosyal hale gelmiş insanların sohbet etme ihtiyaçlarına cevap veren bu uygulamanın başarısını gören Facebook, Twitter ve Spotify gibi popüler sosyal medya şirketleri bile, Clubhose modelini taklit eden uygulamalara giriştiler.

Özellikle pandemi sürecinde, ev tipi sosyalleşme, ev tipi eğlence, ev tipi eğitim derken milyonlarca kullanıcı uygulamaya büyük bir ilgi gösterdi. Bu ilgiyi, Covid-19 salgınının küresel çapta sosyal iletişimi sınırlamasına ve uygulamanın sıcak sohbet ortamı sunabilecek bir alternatif olmasına bağlayabiliriz. Ayrıca, konuşulanların kaydı ve tekrarının olmaması, “Acaba bir şeyler kaçırıyor muyum?” hissini de beraberinde getirdi. İletişim Bilimci Yalçın Arı'ya göre uygulamanın başarısının sırrı ilk olmakta. "Daha önce hiçbir sosyal ağ aynı anda binlerce kişinin birlikte ve ast üst ilişkisi olmadan sesli olarak sohbet edebileceği bir uygulama geliştirmemişti." diye konuşan Arı, "Şu ana kadar ki sosyal ağların önemli bir kısmı ya yazı ya da video bazlı içerik üretilebilecek şekilde dizayn edilmişti. İşte Clubhouse bu trendin dışına çıkarak çoklu sesli uygulama ile insanların dikkatini çekmeyi başardı." ifadelerini kullandı. 

Davetiye olmadan sisteme giriş yapabilmeniz mümkün değil, bu da iki şekilde açıklanabilir. Birincisi, uygulama popülasyon açısından belli bir seviyeyi, kriteri korumuş oluyor. İkincisi de davet ettiğiniz kişi ya da siz, konuşulanları kaydedip bir yerde yayınlarsanız o kişiyle birlikte uygulamadan engelleniyorsunuz. Böylelikle, davetiye sistemi, uygulamaya olan merakı da artırarak uygulamanın kısa sürede daha çok kullanıcıya ulaşılabilmesini sağladı. Pandemi süreci de, belirttiğim gibi bu sürece bir ivme kazandırdı. Uzun süredir topluluklar halinde sohbet edip bir araya toplanamayan bizler için Clubhouse, bin sene uğraşsak bir masa etrafında toplamakta zorlanacağımız kadar çok ve çeşitli insanla rahatça sohbet edebildiğimiz bir platform haline geldi. Hatta uygulama bir ara o kadar popüler oldu ki, sohbet odalarına katılmak için gereken davet kodları ebay’de yüzlerce dolardan alıcı bulabiliyordu.

Ancak nasıl ki evden çalışma ve online eğitim gibi bazı hayat tarzlarının salgın dönemine özgü olduğunu ve salgın bittikten sonra bunların değişebileceğini biliyorsak, aynı şekilde salgın döneminde popüler olan bazı sosyal medya uygulamalarının salgın sonrasında terkedilip önemlerini yitirebileceklerini de biliyorduk. Aşı yaygınlaşıp "yeni normal" bir yaşama geçilince, insanlar online sosyalleşme yerine fiziki sosyalleşmeye geçtiler. Bu açıdan en çarpıcı düşüş son dönemin popüler trendi olan Clubhouse uygulamasında yaşandı diyebiliriz. Nitekim, ilk çıkış döneminden sadece iki ay sonra değeri 100 milyon dolara ulaşan uygulamanın, günümüzde indirilme popülerliğinin hızla düşmeye başladığı görülüyor. Zaten uygulamanın sosyal ağlar içinde kalıcı bir aktör olup olamayacağı tartışılıyordu, bundan sonrası için de uygulamanın akıbetini bize zaman gösterecek.