Çocuklar İçin Felsefe (P4C)

Çocuklara sorgulamayı ve düşünmeyi öğreten Çocuklar İçin Felsefe tam olarak nedir?

Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Nedir?  

Çocuklar İçin Felsefe, kısaca P4C, çocuklara felsefe yapmayı, düşünmeyi ve sorgulamayı öğretmeyi amaçlayan bir pedagojidir. Bu pedagojide, çocuklara filozoflar ya da felsefi akımlar anlatılmaz. Amaç, çocukların bir yetişkin olduklarında sorgulayabilen ve tartışıp muhakeme kurabilen bireyler olmalarıdır.



Çocuklar İçin Felsefe Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Çocuklar İçin Felsefe, ilk defa Matthew Lipman tarafından 1960’lı yıllarda ortaya atılan ve geliştirilen bir pedagojidir. Lipman, ders verdiği öğrencilerinin düşünme ve tartışma becerilerinin yeterince gelişmediğini fark eder. Bunun üzerine araştırmalar yapar ve bu yeteneği geliştirmek için üniversite çağının oldukça geç olduğunun farkına varır. Bunun üzerine Çocuklar İçin Felsefe hareketini başlatır ve 1972’de Çocuklar İçin Felsefe Geliştirme Enstitüsü’nü kurar.


Çocuklar İçin Felsefe Çocuklara Ne Öğretir?

P4C, çocuklara karşılaştıkları herhangi bir duruma olduğu gibi yaklaşmamayı, önce o durumu belli parçalara bölmeyi, parçaları sorgulamayı ve karşılaştıkları durumu nasıl karşılamaları gerektiğini öğrenmelerini sağlar. Çocuklar özgürce fikir belirtmekten çekinmez ve özgüvenleri gelişir. Girişken olmayan çocuklar için de yararlı bir uygulamadır.

Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Kaç Yaşa Kadar Öğrenilebilir?

Çocuklara bu sorgulama yetisi maalesef belli bir yaşa gelene kadar tam anlamıyla kazandırılabilmektedir. Bu yaş aralığı için 5-12 diyebiliriz. Çocuk ne kadar küçükse, P4C’yi kavraması kendi yaşı için zor olsa da hayatı boyunca bu alışkanlığı edinmesi için en iyisi olacaktır. Bu alışkanlığı kazanmış çocuklara lise döneminde de P4C alıştırmaları yapılabilir.



Çocuklar İçin Felsefe Nasıl Uygulanır?

P4C eğitimcilerine Kolaylaştırıcı adı verilmektedir. Kolaylaştırıcı, hedef gruptaki çocuklara kendini tanıtır. Genellikle bir hikâye veya bir olay anlatarak başlar, kendi fikrini belirtmeden çocukların bu hikâye ile alakalı sorular üretmesini ister, kendi aralarında konuşmalarını sağlamaya çalışır. P4C, çocuklara sırayla konuşmayı ve düzgün şekilde tartışmayı da öğretmektedir. 

Çocuğunuzu Bu Eğitime Nasıl Ulaştırabilirsiniz?

Bu eğitim maalesef her okulda verilmemektedir. Bazı devlet okullarında, ki sayıları çok azdır, gönüllü eğitimciler bulunmaktadır. Bazı özel okullarda ise haftalık programa dahildir. P4C, özellikle özel okullarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Veliler talep göstermekte ve yararlarını görmektedir. 




Görsel Kaynakları
https://www.freepik.com/premium-vector/happy-kids-posing-with-speech-bubbles_154016654.htm
https://animoakademi.com/programlar-cocuklar-icin-felsefe-20.html
https://www.teachwire.net/news/p4c-how-to-use-philosophy-for-curriculum-design/