Okullarda Cinsiyet Eşitliği

Cinsiyet eşitliği nedir, okullarda nasıl uygulanabilir?

Okullarda cinsiyet eşitliği kavramının önemine değinmeden önce cinsiyet eşitliği nedir, biraz buna bakalım.

Çocukların ilk öğrenme yeri okullardır. Yaşıtlarıyla sosyalleşerek okulda birlikte öğrenirler. Bu yüzden cinsiyet eşitliği gibi bir konunun çocuklara okul sıralarında aşılanması daha adil ve eşitlikçi nesiller yetiştirilmesine yardımcı olur.


Peki Cinsiyet Eşitliği Nedir?

Cinsiyet eşitliği, kadınların ve erkeklerin aynı hak ve fırsatlara sahip olduğu, cinsiyetlerine göre ayrımcılığa uğramadığı bir durumdur. Kadınların ve erkeklerin daha özgür ve mutlu bir hayat sürmelerine olanak tanıyan bir kavramdır.


Okullarda Cinsiyet Eşitliğini Nasıl Öğretiriz?

~ Cinsiyet eşitliği konulu etkinlikler düzenlemek: Okullarda seminerler, paneller, atölye çalışmaları, yarışmalar düzenlenebilir.

~ Veli katılımını sağlamak: Velilerin de bilinçlendirilmesi ve etkinliklere katılımının sağlanması önemlidir çünkü veliler çocukların ilk öğretmenleridir.

~ Sosyal medyayı ve teknolojiyi kullanmak: Okulun internet sitesi ve sosyal medya hesapları kullanılarak farkındalık yaratılabilir. Çocuklar videolar çekebilir.

~ Rol modelleri sunmak: Başta okuldaki başarılı kadın ve erkek öğretmenler olmak üzere başarılı insanların kariyerlerine ve hikayelerine dair örnekler sunulabilir.

~ Okul ortamının düzenlenmesi: Cinsiyetçi imgelerden kaçınılmalı , kız ve erkek öğrencilerin aynı imkanlara sahip olması sağlanmalıdır.

Bunlar yapılarak okulda cinsiyet eşitliği konusuna temel atılabilir. Bu yazım özellikle öğretmenlere ve geleceğin öğretmen adaylarına. Çünkü bu konuda en büyük görev size düşüyor. Gelecek nesiller size emanet. :)