Contemporary Eskişehir; OMM - Odunpazarı Modern Müze

Contemporary Eskişehir; OMM - Odunpazarı Modern Müze

7 Eylül 2019 tarihi itibariyle Eskişehir'de ziyarete açılan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği OMM - Odunpazarı Modern Müze, yerli ve yabancı sanatçıların çağdaş eserlerini evrensel bir bakış açısıyla ziyaretçilerine sunarak sanatın kesişim noktası olmayı amaçlıyor.

Eskişehir’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alan OMM binası; Tokyo 2020 olimpiyatlarının gerçekleştirildiği Japonya Ulusal Stadyumu'nun mimarı olan dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates (KKAA) tarafından şehrin dokusu baz alınarak tasarlanmış; kendisi de Eskişehirli olan mimar ve aynı zamanda koleksiyoner Erol Tabanca tarafından hayata geçirilmiştir. Binanın ahşap geometrik küpler kullanılarak oluşturulan dış tasarımı; yer aldığı Odunpazarı ilçesinin tarihi geçmişi ile ayrıca sivil mimarisi, Osmanlı mimarisi ve geleneksel Japon mimarisi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

Japon bambu sanatçısı Tanabe Chikuunsai IV'un enstalasyonu

Müzenin en dikkat çekici eserlerinden sayılan, Japon bambu dokuma ustası Tanabe Chikuunsai IV ve ekibi tarafından dünyada yalnızca Japonya’nın Kochi köyünde yetişen “kaplan bambu” malzemesi ile müzeye özel olarak 12 günde yaratılan isimsiz enstalasyon çalışması, hiç ekleme olmadan sadece içiçe geçme ve örme tekniği ile temsilen oluşturulmuş 5 farklı bambu kolu ile doğa elementleri olan ateş, hava, su, toprağın yanında beşinci bir elemente daha işaret ediyor. Chikuunsai enstalasyonunu anlatırken; "Su, ateş, hava ve toprak. Beşinci element ise boşluk, ona kimimiz evren, kimimiz uzay diyoruz. Eskişehir'e seyahatlerimde ve burada geçirdiğimiz iki haftada karşılaştığım insanlar, onlarla etkileşimim, beşinci elementin bir parçası oldu." diyor.

Atriyum

Binanın orta kısmında, yığılmış blokların birleştiği noktada, binanın tavanında yer alan geniş tavan penceresine kadar uzayan bir atriyum bulunuyor. Hafifçe kıvrılarak yukarıdaki ışığa ulaşan bu kısım, Osmanlı döneminden gelen sokak dokusunu yansıtma fikriyle oluşturulmuş ve oluşturulan tasarım ile binanın her katının doğal ışık alması sağlanmıştır.

Müze, çağdaş sanata sunduğu katkı dolayısıyla; 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "2019 Yılı Özel Ödülü"ne layık görülürken, 2020 yılında İngiltere'de düzenlenen Museum+Heritage Awards kapsamında "Yılın Uluslararası Projesi" seçilmiştir. 2021 yılında Avrupa Konseyi’nin himayesinde Avrupa Müze Forumu (EMF) tarafından her yıl verilen en uzun soluklu ve en saygın müzecilik ödülleri arasında gösterilen Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri (EMYA)'nde Özel Takdir Ödülü'nün sahibi olmuştur. EMYA Jüri Başkanı Marlen Mouliou yaptığı konuşmada; OMM’u “herkese açık ve kapsayıcı bir ortam yaratmayı başaran, dünya çapında kültürlerarası bir platform” olarak nitelemiştir. Son olarak 2022 yılında dünyanın önde gelen sanat yayınlarından Amerikan görsel sanatlar dergisi ARTNews, "100 yılın en iyi 25 müze binası" listesinde 21. sırada OMM'ye yer vermiştir.

Sürdürülebilirliğin ayrıca ön planda tutulduğu OMM'de, koleksiyon ve sergilerin yanı sıra çocuk ve gençlere yönelik sanat eğitimleri, seminerler, atölyeler düzenlenmekte ve öğrencilere ücretsiz sergi gezisi gibi çeşitli imkanlar da sunulmaktadır.

Kaynak: omm.art/tr