CRÉME BRÛLEE

Sizi çok şirin ve lezzetli bir tatlı ile tanıştırmak istiyorum: Crème Brûlée!

SALUT TOUT LE MONDE!

Bugün farklı bir ülke ve farklı bir lezzet ile karşınızdayım. Size evrenin en güzel tatlısını sunacağım birazdan. Fransızları bilirsiniz. Edebiyatları ve şarapları kadar mutfak kültürleri de dünya çapında meşhurdur. Özellikle tatlıları...

Fransız mutfağının kökeni orta çağlara kadar uzanmaktadır. Dünyaca ünlü pastacılık, aşçılık ve turizm okulları burada bulunmaktadır ve dünyanın her yerinden öğrenciye eğitim imkanı sunar.

Dünyaca ünlü Bordeaux şaraplarından kruvasana, Rokfor peynirinden salyangoza kadar çok çeşitli ve harika bir yemek kültürüne sahiptirler.

O yüzden sizi çok şirin ve lezzetli sütlü bir tatlı ile tanıştırmak istiyorum: Crème Brûlée. Yanmış krema ya da Trinity kreması anlamlarına gelen Crème Brûlée, süslü ve karmaşık bir tatlıdır. Fakat yapılışı son derece kolaydır.

Çıtır karamel tabakası ile kaplanmış hoş bir tatlıdır. Tabanı geleneksel olarak vanilya aromalıdır ve genellikle soğuk ikram edilir.

Malzemeler:

1 bardak tam yağlı süt

400 ml krema

5 adet yumurta sarısı

2 ml vanilya özütü

40 gr esmer şeker

  1. Süt ve kremayı karıştırıp kaynaması için ocağa bırakın. Bu arada yumurta sarılarını ve vanilya özütünü içine attığınız esmer şeker eriyene kadar çırpınız, içinde hiç bir kalıntı kalmadan süzünüz. Süzdüğünüz karışımı en az on dakika (köpük çökene kadar) dinlendirin. Son kalan köpükleri de kaşıkla alıp karışımı çok derin olmayan fırın kaplarına paylaştırın. Fırın kaplarını içine temiz bir bez serin ve derin bir tepsiye yerleştirin. Varsa ufak köpükleri de peçete yardımı ile alın. Tepsiye kapların yarısına gelecek kadar sıcak su koyup 125 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Fırından çıkan tatlılar hafifçe yumuşak olmalı. Tatlılar önce oda sıcaklığında soğutulup sonrasında en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmeli.
  2. Soğuyan ve dinlenen tatlıların üzerine ince bir katman halinde şeker serpin ve pürmüz yardımı ile yakın. Karamel katmanı tekrar sertleşene kadar beş dakika bekleyin. Pürmüzünüz yoksa şekeri tavada eritip ince bir katman halinde tatlınızın üzerine dökebilirsiniz. Dilerseniz bu mis gibi tatlının yanında bir kadeh Bordeaux şarabı size eşlik edebilir. Afiyet olsun. Bir sonraki harika ülkenin lezzetli tarifinde görüşmek üzere.