Cyberpunk 2077 Hiç bir zaman istediğimiz oyuna dönüşmeyecek. Neden?

Kimseyi kandırmanın anlamı yok. Gerçeklerle yüzleşelim ey rpg severler!

Cyberpunk 2077 çıkışıyla beraber milyonlarca insanı kandırmasıyla, önceki jenarasyon konsollarda berbat çalışmasıyla, buglarıyla ve stabil olmayan optimizasyonuyla gündemden uzun bir süre düşmemişti. Oyuncuların protestoları ve cdpr'ın davalık olmasından sonra diğer oyun stüdyoları kendi oyunlarını optimize etmeye daha çok zaman ayırmaya karar verdiler.

Çıkışından bu yana CDPR stüdyosuna büyük paralar ve davalar kaybettirdi cyberpunk adlı oyunumuz. Ne yalan söyleyeyim başlarının derde girmesi hoşuma gitmişti. Özellikle de bizleri dolandırdıktan sonra paçayı sıyıramamaları, rpg severleri üzmeleri ve witcher 3'ten bu yana değiştiremedikleri görev formülü nefretimi iyice körüklemişti.

Cyberpunk edgerunners animesinden sonra insanlar bir kez daha cyberpunk 2077'ye şans verdiler ve evet ilk halinden çok daha iyiydi. Ancak hiç bir zaman istediğimiz 'yeni gta' seviyesine ulaşamayacak. Peki ama neden? Düzeltilemez mi? Modlarsak düzelir belki? Gelin parça parça bakış atalım;

HİKAYE

Cyberpunk'ın hikayesini beğenenler olabilir. Bende bir noktaya kadar seviyorum. Ancak vaat edilen rpg öğeleri bu tarz bir hikayeyle uyuşmuyor. Zaten oyundaki en önemli olabilecek rpg öğresi hayat yolları sistemiydi. Göçebe, sokak çocuğu ve şirket adamı yollarının oynanışta değiştirdiği tek şey geçmişinize göre ekstra sohbet seçeneklerinin açılması...

Hayatında teknoloji ne görmemiş bir göçebeden herkesi hackleyen bir süikastçi, Hayatının büyük bir bölümünü şirkette 9-5 çalışan bir mavi yakadan yumrukları ile 4 haneli hasar veren bir tank yaratabiliyorsunuz. Ki oyun burada kısıtlama yapmadığı için övülebilir, isteyen istediğini olabiliyor. İyi de madem herkes istediğini olabiliyor, niye arka plan seçimi özelliği var? Ekstradan bir iki sohbet seçeneği açılsın diye başka bir arka plana sahip karakter ile yeniden mi başlayacağız. Hiç sanmıyorum. Arka plan hikayelerinin oynanışa veya karaktere herhangi bir artısı veya eksisi yoksa tamamen gereksiz bir sistem bu hayat yolları sistemi.

Asıl konumuza geri dönecek olursak eğer, hikaye yaklaşık 2 haftalık ömrü kalan V karakterinin ölmeden önce çipten ve Johnny Silverhand'den kurtulmasını konu alıyor. Sayılı günleri kalan bir karakterin her türlü alakasız görevi yerine getirmesi de bu ölüm temasında zerre uymuyor açıkçası. Witcher 3 oyununda çocuğumu kurtar görevini alıp 6 ay sonra bitirmen ve aradan 6 ay geçmemiş gibi her şeyin yerli yerinde duruyor olması zamanında büyük bir dalga konusuydu. Bu oyunda da aynı durum söz konusu. Sizi arayan fixerlardan görevi geri çevirirseniz ''tamamdır V bu görevi sana saklayacağım, müsait olunca ararsın'' şeklinde geri dönüşler alıyoruz. Bizden başka solo yok mu Night City'de? Dünya gerçek anlamda sizin etrafınızda dönüyor, bu da inandırıcılığı yok ediyor. Görevler demişken;

GÖREV TASARIMI

Yukarıdaki görseldeki fixerları tanıdınız mı? Gerçek dünyada karşılaştıklarınızı hatırlıyorsunuzdur. Peki ya sağ alttaki dövmeli eleman? Onun üzerindeki gizemli şahıs? Telefonla varolan ve gerçek dünyada karşılaşamayacağınız karakterler kendileri. "Hey V! Adamım bana bir araba çalsana." veya "V. Sana bir görevim var, 879758 kere öldürdüğün insanlar var ya, onlar bu kez burada. Yine öldür!" görevleri veren fixerlar bir yana dursun. Bölge bölge fixerlara ayrılan Night City'de 4 5 farklı görevin tekrarlarını yapıyoruz durmadan. Aralarında bir kaç güzel görev yok değil tabi, özellikle cybersayko vakalarını yaparken oldukça keyif aldığımı hatırlıyorum. Aşırı op olup her şeye tek atmadan öncesinde keyiflilerdi en azından.

Dediğim son cümle aslında çoğu şeyi açıklıyor. Bir süre sonra o kadar güçleniyorsunuz ki oyunda her şey önemsiz hale geliyor. Level-Scaling olan oyunları sevmeyen biri olarak oyunun ortasından sonra o kadar kolay bir hale geliyor ki oyun, ölmek için ciddi çabalamanız lazım. Ben hacker karakterimle bile katanayı gayet rahat ve risksiz kullanabiliyordum.

RPG OLMASININ BİR YOLU VAR MI?

Maalesef hayır. Oyunun temelinde olan sıkıntıları düzetlmeye çabalamaktansa temellerin değiştirilmesi gerekiyor. Sınıf sisteminin getirilmesi. Saygınlık sisteminin seğiştirilmesi. Hikayenin düzenlenmesi. V karakterinin içinin doldurulması ve görev yapısının baştan ele alınması lazım. Bunlar da yamayla olacak işler değil. Aldığınız arabaları bile boyayamadığınız bir yapıdan "gta 5 but future" yapısına geçilmesi lazım. Ayrıca söylemeden edemeyeceğim bazı görevlerden sonra s*ks ile ödüllendirilmek de iğrenç bir tasarım.

Son olarak

Daha da eleştirimi uzatabilirdim ancak Cyberpunk'ın cesedini tekmelemeyen kalmadı. Ben, bu yazımda aşırı değinilmemiş detaylara ve hâlâ daha oyunun rpg oyununa dönüşmesini sabırla bekleyen insanlara sebepleriyle birlikte bunun neden imkansız olduğunu anlatmak istedim sadece. Doğru beklentiyle girerseniz, oyundan çok daha fazla keyif alabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!