Danimarka'nın Ünlü Lunaparkı: Tivoli Bahçeleri

Dünyanın en eski ikinci lunaparkı olan Tivoli Bahçeleri Danimarka için sembolik bir hale gelmiştir.

Danimarka'nın başkenti olan Kopenhag kentinde bulunan dünyaca ünlü Tivoli Bahçeleri, 1843 yılından beri hizmet veren ve aynı zamanda dünyanın en eski ikinci lunaparkıdır.

Georg Carstensen, babasının işi nedeniyle Avrupa'nın birçok bölgesinde yaşama fırsatı yakalayıp oralardaki lunaparkları da deneyimleme şansına sahip olmuştur. Bunun da etkisiyle bir lunapark kurma hayali olan Georg Carstensen, 1841 yılında bu fikrini kralla paylaşmıştır. Bundan 2 yıl sonra da Tivoli Bahçeleri bir yapım sürecinin de ardından halka açılmıştır. Disneyland'in kurucusu Walt Disney de birkaç kere Tivoli'yi ziyaret etmiştir. Şehrin tam merkezinde ve tren garının karşısında olan lunaparkın konumu nedeniyle ulaşımın oldukça kolay olması da popülaritesini arttıran baş etkenlerden biridir. İçerisinde 28 çeşit hız treni bulundurmasının yanı sıra bir sürü seçenek daha barındırmaktadır. Yeşilliklerle donatılmış huzurlu bir ambiyansa sahip olan parkın içerisinde konserler de düzenlenmektedir. Çok zengin çeşitlilikte restoranlara sahiptir hatta içlerinde Michelin yıldızlı bir restoranı bile bulunmaktadır. Bütün bu imkanların dışında içinde suni göl, akvaryum ve tiyatro alanı da vardır .

Tivoli Bahçeleri, Andersen hikayelerinden birine de ilham olmuştur. 63 metre uzunluğundaki Altın Kule ile şehre kuş bakışı bakmak mümkündür. Bunun yanı sıra dünyanın en eski ahşap hız trenlerinden birini içinde barındırır. Dağın içinde karanlık bir formatta dizayn edilmiş bu hız treni, elle manuel olarak kontrol edilmektedir.

KAYNAKÇA: https://www.tivoli.dk/en/om/virksomheden

https://tr.yourtripagent.com/tivoli-gardens-9-things-you-need-to-know-about-denmark-s-playground-3626