Deprem Çantasında Neler Olur, Olmalı, Olması Önerilir?

“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Mustafa Kemal Atatürk

İstanbul'da doğup büyüyen her insan gibi bende deprem riskine her zaman hazırlıklı olmamız gerektiği bilincinde büyütüldüm. 2000'li çocuklar bilirler eğitim hayatlarının neredeyse her döneminde en az bir kere tatbikat yapılırdı. Benim gittiğim ilkokul bir pilot okuldu bu nedenle bizler çokça tatbikat yapardık. Deprem, yangın, fırtına neredeyse aklınıza gelen her doğal afet için tatbikat yapıldı ben ilkokula giderken.

Deprem tatbikatı yapılırken öğrendiğim ilk ünsur olan yaşam üçgeni benim o zamanlar yeni yeni öğrendiğim üçgenlere pek benzemiyordu, sıralarımızın yanına çök-kapan yapmak küçük aklım için üçgen çizmeyle aynı değildi. Aniden sirenler çalınca hemen su şişemi kapıp sıramda çöküyordum ama beni nasıl depremden koruyacağını bir türlü anlamıyordum. Dördüncü sınıftı çok net hatırlıyorum, bir tane araç gelmişti okula simülasyon için. Ben ilk defa depremin ne olduğunu o zaman anlayabilmiştim, sonra koşa koşa sınıf hocama gidip bize depremde ne yapmamız gerektiğini tekrardan anlatmasını istemiştim. Ertesi hafta olunca da derslerimizden birini depreme, deprem çantası yapmaya ayırmıştık. İşte o zaman yaptığım çanta içindekiler yenilenmiş bir şekilde evimdeki portmantonun bir gözünde duruyor hep. Diş fırçası değştirir gibi üç ayda bir içindekileri yeniliyorum, kullanılmadığı için bozulanları atıyorum. Umuyorum ki uzun bir süre daha orada kullanmamız gerekmez ve orada o portmantonun köşesinde kalmaya devam eder.

1 adet içi dolu powerbank: Buna bağlı olarak bağlantı kablosu

El feneri : Telefonların şarjının bitmesi ihtimaline karşı dışarıya buradan uyarı verilir.

Düdük: 2000'lerin başında telefonlarımız bu kadar gelişmemişti bizler haber vermek amaçlı eklemiştik. Yine de telefon şarjının olmaması gibi bir ihtimal düşünülerek deprem çantasına eklenebilir.

Hijyen malzemeleri: Salgın hastalık riski nedeniyle maske de koyulması öneriliyor.

Su: Evdeki kişi sayısını göz önünde bulundurun lütfen.

İç çamaşırı, iklime uygun kıyafetler,kullanmadığınız ayakkabılardan biri, tek kullanımlık yağmurluk ve çorap: Yardımları toplarken deprem bölgesinden en çok gelen isteklerden biri de çorap oldu.

Battaniye: İyi bir uyku tulumunun fiyatı maalesef günümüzde çok yüksek bu nedenle polar battaniye, pike gibi yerine doldurabileceğimiz birkaç ürün var.

Çabuk bozulmayacak paketli gıdalar: Meyve suyu, kraker, kuru meyve gibi ürünler uzun süre giden yiyecek ve içeceklerdir. Bu tip ürünleri iyi muahafaza etmenizi öneririm çünkü uzun süreli bekletmelerde karıncalanma, küflenme gibi durunlarla karşı kaşıya kalınabiliniyor.

Poşet: Bu biraz opsiyonel gelebilir ancak istifra etme gibi durumlarda kullanılabiliyor.

Düzenli kullandığınız ilaçlara ilaven ilk yardım çantası: İlk yardım çantalarınında fiyatı almış başını gitmiş bu günlerde. Kendi malzemelerinizden basit bir ilk yardım çantası yapmanızı öneririm, ben öyle yapıyorum.

Evcil hayvan dostunuz var ise onların ihityaçlarına yönelik ürünler: Evcil bir hayvana sahip değilseniz bile bir paket kuru mama eklemeniz emin olun çantada yer kaplamaz.