DEPREM

Deprem kuşağında yer alan bir coğrafyada yaşıyoruz. Doğal afetten kaçamayız ama önlem alabiliriz. Peki neler yapabiliriz?

Ülkemiz pek çok aktif fay hattının üzerinde bulunuyor ve aktif deprem kuşağında yer alıyor.


Elazığ depreminde de gördüğümüz üzere deprem, sadece bulunduğu bölgeyi değil, fay hattının geçtiği bölgeleri de etkiliyor. Bu coğrafyada bizim yapabileceğimiz tek şey, deprem gelmeden önce önlem almak oluyor. Bu yazımızda deprem öncesinde ne tür önlemler alabileceğimizi, deprem anında neler yapabileceğimizi ve deprem sonrasında nasıl hareket edebileceğimizi konuşacağız.

Deprem Öncesi Alabileceğimiz Önlemler:

Dolap üzerindeki eşyalar için plastik tutucular veya yapıştırıcı kullanılabiliriz.

Isıtıcıları, dolapları ve devrilebilecek eşyaları duvara veya yere sabitleyebiliriz.

Tezgah üzerindeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önleyebiliriz.

Rafların önüne elastik bant ya da tel ekleyebiliriz. Küçük nesneleri ve şişeleri, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirebiliriz.

Gaz kaçağı ve yangına karşı, gaz vanası ve elektrik sigortalarını otomatik hale getirebiliriz.

Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikelerİ ortadan kaldırabilir, bu yolları işaretleyebiliriz

Önemli evrakların (kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı vb.) kopyalarını hazırlayarak su geçirmeyecek bir şekilde saklayabiliriz.

İlk yardım uygulamalarını mutlaka öğrenmeliyiz.

Deprem çantası hazırlayabiliriz.

Peki, deprem çantasında neler olmalıdır?


Çadır, battaniye veya uyku tulumu, kıyafet, su (kişi başına günlük bir litre olacak miktarda), ilaç, konserve yiyecek, çakmak, düdük, yağmurluk, ıslak mendil, çok amaçlı çakı, el feneri, pil, ilk yardım çantası, hijyenik ped, para (deprem sonrasında bankamatikler birkaç saat çalışmayabilir), ayakkabı, kağıt ve kalem. Deprem çantasının ulaşılabilir ve kapıya yakın bir yerde bulunması çok önemli. Son kullanma tarih olan maddelere 6 ayda bir kontrol etmek de oldukça önemli tabi.

Deprem anında:

Deprem dediğimiz şey 5 veya 10 saniyelik bir olay. Önemli olan bu olay karşısında soğukkanlılığımızı koruyabilmemiz. Öncelikle nefes alış verişlerimizi düzenleyerek sakinleşmeye çalışıyoruz. Başımızı ve ensemizi korumamız gerek bu yüzden bulunduğumuz alanı hızlıca kavrayıp kendimize güvenli bir alan buluyoruz. Kapalı bir alandaysak önceliğimiz dışarı çıkmak olmalı, eğer dışarı çıkamıyorsak hemen kendimize güvenli bir alan arıyoruz. Duvara sabitlenmiş dolapların veya beyaz eşyaların yanlarına geçip yaşam üçgenimizi oluşturuyoruz.


Alışveriş mağazası gibi yerlerde vitrinlerden, raflardan ve camlardan uzak duruyoruz. Balkon, asansör gibi alanlardan da uzak durup meriven kullanıyoruz.

Deprem anında açık alandaysak enerji hatlarından, direklerden ve binalardan uzak durup park ve bahçe gibi açık arazi olan yerlerde bulunabiliriz. Doğadan insana zarar gelmez.

Deprem sonrasında neler yapmalıyız:

Eğer kapalı alandaysak:

Öncelikle emniyetimizden emin olmamız gerekiyor, sonra çevremizde yardım edebileceğimiz kimsenin olup olmadığına bakıyoruz. Ev ortamındaysak gaz vanasını kapatmamız gerekiyor çünkü deprem sonrası çıkan yangınlar oldukça fazla görülen ikincil afetlerdir. Daha sonra da acil durum çantamızı alıp hemen binayı terk ediyoruz.

Eğer açık alandaysak:

Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak duruyoruz. Yakın çevremizde bulunan ve yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım ettikten sonra mahalle toplanma alanına gidiyoruz.

Göçük altındaysak:

Nefesimizi kontrol altına alıp öncelikle sakinleşiyoruz. Hareket alanımızı ölçüyoruz, hareket edebiliyorsak yıkıntı altından çıkmaya çalışıyoruz eğer hareket kabiliyetimiz kısıtlıysa hayatımızı riske atmayıp yardım bekliyoruz. Sesimizi kullanabiliyorsak kurtarma ekiplerine sesimizi duyurmaya; el ve ayaklarımızı kullanabiliyorsak su, kalorifer veya zemine vurarak varlığımızı duyurmaya çalışıyoruz.

Deprem sonrasında tabi ki yakınlarımıza ulaşıp onların da emniyette olduklarından emin olmak isteyeceğiz ancak bu tür durumlarda iletişim araçlarını meşgul etmememiz gerektiğini unutmamalıyız. İletişimimizi internet üzerinden veya SMS yoluyla kurabiliriz diğer tarafta bir acil müdahale ekibine ulaşmaya çalışan insanlar olabilir, göçük altından çıkabilmek için yardım arayan insanlar olabilir. Bu insanları da unutmamalıyız.