Deprem Sonrası Boykot Edilenler

Deprem sonrası bir taziye mesajı bile paylaşmayan markalar.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen büyük deprem sonrası Türkiye 4.seviye alarm verdi. 4.seviye alarm, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında en üst seviye uyarıdır. Aynı şekilde Dünya Sağlık Örgütü de en yüksek seviye olan 3.seviye alarmı verdi. Bunların sonucu birçok ülke enkaz altındaki vatandaşları çıkarmak için ekipler gönderdi. Bazı ülkeler, ünlü sporcular, ünlü oyuncular ve ünlü markalar yardım kolileri gönderdi ya da taziye mesajları yayımladılar.

Yapılan yardımları yazmak gerçekten çok zor. Dünya vatandaşı olarak birlik olmuş durumdayız. Azerbaycan, Yunanistan, İsrail, İspanya, Polonya, Tayvan, Japonya, ABD, Lübnan, Çek Cumhuriyeti, Meksika, Malezya, Gürcistan, Bulgaristan, Almanya, Rusya, Fransa, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Hırvatistan ve Kosova, Sırbistan, Moldova, İtalya, Mısır, Yeni Zelanda, Çin, Avustralya, Arnavutluk, Hollanda ve sayamadığım diğer birçok ülke yardımlarını gönderdi ya da gönderme sözü verdi.

Yardım edenleri ve yardımlarını tek tek saymam mümkün değil elbette ama ülke üzerinden büyük paralar kazanan ama bırakın yardımı bir taziye mesajını bile çok gören birkaç uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Starbucks:

Şube sayısı baz alınıp Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında en çok şubesi olan ülke Türkiye’dir. Üstelik çok büyük bir fark ile birincidir. Kendilerinden, depremzedelere sıcak bir bardak kahve dağıtmaları beklenirken bir taziye mesajı bile atmadılar ve sosyal medyada büyük bir tepki gördüler. Boykot edildiler ve yüzlerce twit ile ‘bir daha buradan kahve almam’ denilerek linçlendiler. Yardım yapıp yapmamak elbette kendi vicdanlarına kalmış. Fakat bu suskunluk ne için?


Netflix ve Disney Plus:

Türkiye’nin en çok izlenen dijital platformlarından biri olan Netflix, deprem sonrası hiçbir paylaşım yapmadı. Netflix Türkiye hesabının sürekli Türkiye içerisindeki olaylardan şakalar bulup takipçi artırması ama bir afet sonrası taziye mesajı bile paylaşmaması sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı. Tepkili insanlar üyeliği iptal etme eylemi başlattı ve boykotlarını bu şekilde gerçekleştirdi.

Disney Plus ise Türkiye’de erişime açıldıktan sonra kısa sürede büyük aboneler topladı. Reklam afişlerini ülkenin her sokağına yerleştirdi. Fakat deprem sonrası sessiz kaldı. Bu kadar kısa sürede milyonlarca kullanıcıya ulaşıp yine milyonlarca kazanç elde eden Disney, değil bir yardımı taziye mesajını bile çok gördü ve tıpkı Netflix gibi boykot edildi.


Spotify:

Türkiye’de çok kullanılan, fazla alternatif rakibi olmayan ve genel bütçesi ile rekorlara koşan Spotify, deprem sonrası sosyal medyada bir taziye mesajı paylaşmadı. Twitter üzerinden boykot edildi ve üyelik iptali etkinliği başlatıldı. Yüzlerce kullanıcı iptal ettikleri üyeliklerini paylaşarak diğer üyelerden de bunu istedi.

Redbull Türkiye:

Twitter üzerinde aktif olarak paylaşım yapan Redbull Türkiye hesabı, 5 Şubat tarihinden beri bir paylaşım yapmıyor. Türkiye hesabı olduğu için bir taziye mesajı bekleyenler maalesef bulamadılar. Sonrasında ise boykotta Redbull’a da yer verdiler.


Samsung Türkiye

Türkiye’de en çok ürün satan firmalardan biri olan Samsung, depremin üzerinden geçen o kadar güne rağmen bir taziye mesajı paylaşmadı. Boykot edilip gündemde adına yer verilince baskı ile depremin dördüncü gününde bir paylaşım yaptılar. Elbette baskı ile yaptığını düşünen vatandaşlar da paylaşımın altına ‘yapmasan daha iyi olurdu, baskı ile yapılan paylaşım hiç samimi değil’ gibi yorumlar yaptılar.


Skechers Türkiye

Skechers, ayakkabı başta olmak üzere spor ürünleri, giyim, aksesuarlar vb. ürünleri olan bir marka. Tıpkı diğer Türkiye başlıklı Twitter hesabı olan markalar gibi Skechers Türkiye de boykot edildi. Fakat Samsung gibi depremin 4.gününde taziye mesajlarını baskı altında paylaştılar. Yine samimiyetlerine inanılmadığı için ‘yanımızda mısın yaptığın yardımda göreceğiz’ şeklinde yorumlar aldılar.


H&M

H&M Türkiye hesabından bir taziye mesajı beklendi. Fakat gelmeyince Twitter kullanıcıları tarafından boykot edildi.


Bunlar ve daha fazla marka boykota uğradı. Fakat günün sonunda, depremin dördüncü gününde bile olsa Samsung, Skechers, Polo ve H&M deprem bölgelerine yardımda bulundular. Bunun dışında Disney Plus ve Fox’un 1 milyon dolar destek sağlamak için hazırlandığı gelen haberler içinde. Umarım boykot edilen ya da edilmeyen diğer markalar da ilerleyen günlerde yardımda bulunurlar. En azından bir taziye mesajını çok görmezler.


Görseller:

-Skechers.com

-Samsung.com

-Vikipedia.org

-Spotify.com

-Netflix.com