Depresyon

Çağın hastalığı "Depresyon"

Çağın en çok karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklarının başında depresyon geliyor. Ulaştığı yüksek boyutlar neticesinde insanı sosyal hayattan soyutlandırarak kendi kabuğuna hapsediyor. Bu durumda sosyal hayatın yanında aile hayatından da uzaklaşmak kaçınılmaz oluyor. Yüksek üzüntü hâli, bir yardım eline dahi isteksizlik duyuyor ve bu çaresizlik hissinin kalıcı olduğunu düşündürüyor. Kişiyi günlük işlerini yapamaz duruma getiriyor.

Peki, depresyon nedenleri nelerdir?

İlk olarak özellikle kadınlarda hormon bozuklukları sonucu oluşabiliyor. Buna lohusalık ve regl dönemleri örnek gösterilebilir. İkinci neden ise biyolojik yatkınlıklardır. Kişinin ailesinde depresyon ve ruh hali bozuklukları geçmişinin bulunması. Üçüncü neden olarak kronik ve riskli hastalıklar söylenebilir. Son olarak da beyinde mutluluk hormonu salgılayan maddelerin eksiklikleri veya değişiklik durumları depresyona neden olabilir.

Depresyon belirtileri; Endişe ve karamsarlık, sürekli üzüntü hali, kızgınlık ve sinirlilik durumu, yorgunluk hissi, intihar düşüncesi ve son olarak da sosyal geri çekilmeyi söyleyebiliriz.

Depresyon nedenleri ve belirtilerinden daha önemli olan konu ise nasıl tedavi edileceği konusudur. Sıkça karşılaşılan depresyona ilk olarak Psikoterapi ile müdahale edilir. Depresyonun seyri ağır bir şekilde ilerliyor ise ilaç tedavisi kullanılabilir. Kullanılan antidepresan ilaçlarının etkisi 2-4 hafta içerisinde gelişebilir. Tedavi uygulamalarının yanı sıra sağlıklı yaşam tarzına geçiş sağlamak, sosyal etkinlikleri arttırmak ve hobi edinmek de ruhsal dinginliği sağlar. Depresyon durumunda mutlaka yardım almak gerekir, tedavinin ertelenmesi durumunda depresyon hali yoğunlaşır.