Dijital Detoksun Gerekliliği Üzerine
İçinde bulunduğumuz çağın gereklilikleri dijital detoksa duyulan ihtiyacı arttırıyor. Dijital detoks nedir? Dijital detoks neden gereklidir?
İçinde yaşadığımız çağın bizi hapsettiği teknoloji bağımlılığı gün geçtikçe artıyor. Yüz yüze kurulan iletişimlerin yerini, sanal ortamlarda kurulan iletişimin ele geçirmesi, günlük aktivitelerin yerini sanal aktivitelerin alması, küçük çocukların arkadaşlarıyla değil tabletleriyle ya da diğer teknolojik cihazlarla yakın ilişkiler kurması, telefonla uyuduğumuz halde uyandığımız gibi tekrar telefona sarılmamızla bağlantılı olarak basit bir eylemi gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğumuz odak süresinin düşmesi, algıların bozulması, günlük rutinlerin dijitale evrilmesi gibi bizi gerçek hayattan uzaklaştıran bu bağımlılık sebebiyle belki de artık alışkanlıklarımızı gözden geçirmemizin zamanı geldi.
Dijital çağın bir gerekliliği olarak, teknolojiye yoğun maruz kalmamız sonucunda hayat kalitemiz doğrudan olumsuz etkileniyor. Bu olumsuz etkiyi en aza indirebilmek ve bir denge sağlayabilmek için dijital detoksa ihtiyaç duyuyoruz. Dijital detoks kavramı, kişilerin belli bir süre boyunca teknolojiden uzak durarak günlük hayatta teknolojik cihaz kullanımı dengesini korumasıdır. Peki bizler bu dengeyi sağlamak için neler yapabiliriz?
1- Farkındalık: Sosyal medyada hangi amaçla ve ne kadar süreyle vakit geçiriyorum?Geçirdiğim sürenin farkında mıyım? Geçirdiğim sürenin farkındaysam iyileştirmek için nasıl yol izlemeliyim? Uzun süre sosyal medyada vakit geçirmek bana ne hissettiriyor? Bu gibi soruları kendimize sorarak mevcut durumumuzu gözlemleyebilir ve sosyal medyayı daha kontrollü kullanmak adına harekete geçebiliriz.
2- Hobi Edinmek: Hoşunuza giden, ilgi alanınıza uygun, gerçekleştirirken keyif alabileceğiniz ve özellikle aktivite gerektiren örneğin yüzmek, resim çizmek, spor yapmak, doğa ile iç içe olmak gibi hobilere yönelmek ve sürdürülebilir bir sonuç almak için bu eylemlere düzenli devam etmek sosyal medyada geçirilen zamanı azaltmanıza yardımcı olabilir.
3- Teknolojik Cihazları Uzaklaştırmak: Oturduğunuz, uyuduğunuz, kitap okuduğunuz, ailenizle ya da yakın çevrenizle vakit geçirdiğiniz esnada telefonunuzu veya diğer teknolojik cihazları kendinizden uzak bir yere koyarak sizi etkilemesini engelleyebilirsiniz.
4-Uyaranları Engellemek: Dijitalde geçirilen süreyi azaltmak için telefona sık sık gelen bildirimleri engellemek. Varsayalım ki telefonda küçük bir işiniz vardı ama o işi yaparken sık sık gelen çeşitli bildirimler arasında merak edip tıkladığınız her bir bildirimin dikkatinizi dağıtması telefonla geçirdiğiniz süreyi arttırabilir. Uyaranları engellemek bu tarz durumların önüne geçmenize yardımcı olabilir.
5- Dijital Detoksu Düzenli Yapmak: Yaşamımız ile dijital alışkanlıklar arasında bir denge kurabilmek ve bu dengeyi sürdürebilmek noktasında düzenli dijital detoks önem taşımaktadır. Teknoloji kullanımı tamamen yok edemeyiz ama düzenli dijital detokslar yaparak bizler için oldukça zararları olan bu gereğinden fazla teknoloji kullanımını azaltabiliriz.
Çağın bir gerekliliği haline gelen teknolojiden tamamen uzaklaşmanın mümkün olmadığı yadsınamaz bir gerçek fakat bu yoğun teknoloji kullanımını çeşitli yollar deneyerek kontrol altına almak, bu konuda farkındalık sahibi olmak ve farkındalığımızı zaman içerisinde yükseltmek bizlere olumlu olarak dönecektir. Her zaman telefona ve telefonun içinde olanlara değil bazı zamanlarda da kendimiz için gökyüzüne ve gerçek dünyamıza yönelelim…