Dijital Eşitsizlik

Dijital eşitsizlik; bilişim ve iletişim teknolojilerinde erişim, kullanım ve etki yönünden karşılaşılan eşitsizlik durumudur.

Her birey aynı seviyede teknolojiye sahip değildir bu bağlamda teknolojiye sahip olanlar ile olmayanlar arasında bir eşitsizlik söz konusudur. Bu eşitsizlik, genellikle internet erişimi, bilgisayar kullanımı ve dijital becerilere sahip olma konusunda ortaya çıkar.

Dijital eşitsizlik, bu fırsatlardan yararlanamayan kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak geri kalmasından kaynaklı ortaya çıkar. Dijital eşitsizlik; erişim, cihaz erişimi, ekonomik gibi ana faktörlerden kaynaklanabilir. Düşük sosyo-ekonomik statüye sahip bireyler, dijital teknolojiye erişme ve kullanma konusunda dezavantajlıdır. Bunun nedeni ise bu bireylerin genellikle düşük gelire sahip olmaları, eğitim azlığı ve yaşadıkları bölgelerde dijital altyapının daha az gelişmiş olmasıdır.

Kırsal bölgelerde dijital altyapı daha az gelişmiştir. Yüksek eğitim düzeyine sahip bireyler, dijital teknolojilerini anlama ve kullanma konusunda daha avantajlıdır.

Dijital eşitsizlik, bilgi toplumları oluştururken ve dijitalleşme süreçlerini benimserken dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Bu eşitsizlikleri azaltmak için çalışmalar düzenlenmelidir. Teknoloji çağında olmamız sebebiyle herhangi bir yetersizlik büyük bir eksiklik oluşturur.

Eşitsizlik durumu, zorbalığı beraberinde getirebilir. Bu eşitsizlikleri azaltmak için eğitim programları ve teknoloji erişimini arttırmaya yönelik çabalar artırılabilir. Bu sayede toplumun her kesimine eşit fırsatlar sunulabilir. Tüm toplumların refahı için önemli olan dijital eşitsizliği azaltmaktır. Dijital teknolojilerin herkes tarafından eşit şekilde erişilebilir ve kullanılabilir olması, herkesin fırsatlardan eşit şekilde yararlanabilmesini sağlayacaktır.

Bilgi ve iletişim teknolojilerin hızlı gelişimi ve toplumların küreselleşmesi, ekonomik ve sosyal açıdan çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir. Bireylerin ve toplumların bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim ve kullanımlarında eşitsizlikler oluşmuş ve derin uçurumlara ve bölünmelere sebep olmuştur.

Teknolojik bir olumsuzluk olarak adlandırabileceğimiz dijital bölünme, toplumlar ve bireyler arasında meydana gelmiştir. Bilgisayar ve internet teknolojileri sürekli değişir, durağan değildir. Dolayısıyla üretilen eşitsizlikler de süreç içinde farklılaşmaktadır.

Dijital bölünme kavramı da en genel bilinen tanımıyla internet teknolojilerine eşit olmayan erişim, farklı nedenlerden dolayı internet teknolojilerinin eşit olmayan kullanımı ve yine bu kullanımlardan ortaya çıkan avantajların farklılaşmasıyla oluşan eşitsizlikleri ifade eder. Kısacası dijital bölünme, toplumun farklı kesimlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim oranlarındaki fark olarak tanımlanabilir.