Dizi İncelemesi: Penny Dreadful

Penny Dreadful karakterlerine üzerinden diziye kısa bir bakış

Penny Dreadful 2014-2016 yılları arasında yayınlanan, 3 sezondan oluşan ve John Logan tarafından yazılıp yönetilen korku-dram türünde bir dizidir. Zengin bir olay örgüsü ve karakterlere sahip olan diziye Eva Green, Josh Hartnett, Helen McCrory gibi güçlü isimler eşlik ediyor. Edebiyattan esintilere yer verilen dizide vampir, cadı, kurt adam gibi fantastik ögeler de yer alıyor. Özellikle İngiliz edebiyatına ilgilisi olanların dikkatini çekecek bir dizi. Dizide özellikle romantik dönem şiirlerinden alıntılar varken ufaktan Shakespeare' e de göndermeler vardır. Gelin diziyi karakterler üzerinden inceleyelim.

1-Vanessa Ives

Eva Green tarafından canlandırılan Vanessa Ives dizinin ana kahramanıdır. Vanessa kendi içinde işlediği büyük bir günahın hesaplaşmasını veren, medyumluk gibi güçleri olan aynı zamanda kötücül güçler tarafından da ele geçirilmeye çalışılan bir karakterdir. Olay örgüsü önce, babası Sir Malcolm olan çocukluk arkadaşına ulaşmak için gelişirken sonralarında Vanessa'nın kötücül güçlere karşı verdiği savaşa değinmektedir.

2-Sir Malcolm Murray

Vanessa'nın çocukluk arkadaşının babası olan Murray, Timothy Dalton tarafından canlandırılmaktadır. Vanessayla birlikte kendi malikanesinde yaşar. Vanessayla birbirlerine çok yardımları dokunmuştur ve zamanla onu manevi kızı olarak görmüştür.

3-Ethan Chandler 

30 Gün Gece'den tanıdığımız ve en son Oppenheimer'da rol alan Josh Hartnett tarafından canlandırılan Ethan Chandler kendini Victoria dönemi Londrası'nın gothic atmosferinde bulan bir Amerikalıdır. Yolu Malcolm Murray ve Vanessayla kesişen, onlara yolculuklarında eşlik eden aynı zamanda kendisinin ne olduğuna dair bir yolculuğa çıkan karakterdir.

4-Victor Frankenstein

Harry Treadaway tarafından canlandırılan Mary Shelly'nin Frankenstein (1818) adlı romanından uyarlanan bir karakterdir. Romanda olduğu gibi dizide de Frankenstein'ın canavarını yaratmış bir bilim adamıdır ve deneylerine devam ederek Lily Frankenstein'ı da yaratmıştır.

5-John Clare / Yaratık / Frankenstein'ın Canavarı

Şahsımca dizinin en ilginç ve derinliği olan karakteridir. Rory Kinnear tarafından canlandırılmaktadır. Kendisi Frankenstein tarafından diriltilip terk edilmiştir, dış görünüşü yüzünden korkulup toplumdan dışlanan grotesk bir karakterdir. Bu yüzden ona bir tiyatroda işe girdiğinde Shakespeare'in Fırına adlı oyunundan Caliban rolü verilmiştir. Şiirle çok içli dışlı olduğu ve kendisine dair pek bir şey hatırlamadığı için sevdiği bir şair olan John Clare'in ismini almıştır. Dizini bir kısmında Vanessayla yolları kesişecektir ve kendi hatırlamadığı kimliğini arayacaktır.

6-Brona Croft - Lily Frankenstein

Billie Piper tarafından canlandırılan Lily / Brona en az John kadar ilgi çekici bir karakterdir. Hayatına Brona olarak başlayan Lily öncesinde bir hayat kadınıdır, sonrasında ise bir hastalığa yakalanır ve Frankenstein tarafında John için bir eş olarak diriltilir. John'un aksine geçmişindeki bazı şeyleri hatırlamaktadır ve yeni kimliği Lily bunun üzerine gelişir. Karakter incelemesinde feminizm çerçevesi içinde değerlendirilebilecek bir karakterdir. Lily kimliğini edindikten sonra Dorian Grayle yaşamaya başlamıştır.

7-Dorian Gray 

Dizinin yan karakterlerinden biridir ve Reeve Carney tarafından canlandırılmaktadır. Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in portresi kitabından uyarlanmıştır. Kendisi yakışıklı, yaşlanmayan, dikakt çeken ve ölümsüz olan bir karakterdir. Dizideki neredeyse tüm karakterlerde bir şekilde diyalogu vardır. Lily'nin baş kaldırısında onu desteklese bile sonrasında kontrolden çıktığını düşünmektedir.

8-Evelyn Poole

Harry Potter, Skyfall gibi yapımlardan aşina olduğumuz Helen McCrory tarafından canlandırılmaktadır. Bir cadı tarikatının lideridir ve Vanessa'yı ele geçirmek istemektedir, bu yol uğruna kızıyla birlikte Vanessa'nın en yakınlarını kullanmaya çalışacaktır.


Listede olan karakterlerin yanı sıra diziye katkısı bulunan ilgi çekici bir çok karakter vardır. Bunlardan biri de Victor Frankenstein'ın çalışma arkadaşı olan Robert Louis Stevenson tarafından yaratılan yine bir edebi karakter olan Dr Jekyll /Mr. Hydedır. Diğerleri ise dini motiflerden popüler kültüre uyarlamasıyla aşina olduğumuz Lucifer ve Bram Stoker'ın romanından Draculadır. Diziyi ilgi çekici kılan da farklı edebi karakterlerin bir araya toplanıp, interaktif bir şekilde işlenmesidir.