Dizi Önerisi: From

Gizemli bir kasaba, gerilim dolu olaylar ve korkutan yaratıklar

Bu aralar yeterince gizem dolu, insanı gerim gerim geren bir dizi izlemediyseniz ve arayıştaysanız, bu boşluğu 2022 yılında yayına giren From dizisi ile kapatabilirsiniz diye düşünüyorum.

Lost'un yapımcıları Jack Bender ve Jeff Pinkner, seyirciyi son zamanlarda çok fazla gizem ve merak içinde bırakmadık diye düşünmüş olacak ki dizinin yaratıcısı John Griffin ile bir araya gelip bu sci-fi gerilim dizisini oluşturmuşlar. Hatta yine Lost dizisinden tanıdığımız Harold Perrineau da dizinin başrolünde ve oyunculuğu ile dizinin kalitesini olduğundan yukarı çekmiş diyebilirim.

Elimizde bu tür dizilerin olmazsa olmazı sayılabilecek, girenin çıkamadığı bir kasaba var. Sadece bu durum bile yeterli gizemi sağlayacakken bir de üstüne sadece geceleri, nerden geldiklerinin belli olmayan insan görünümlü yaratıklarımız (Smile filmini izleyenler, dizide tanıdık bir yüz ifade görecektir) var. Dizi, bu kasabada sıkışıp kalan ve durumu anlamaya çalışan insanların hayatlarını inceleyerek ilerliyor.

2. sezonun finalini 2023'ün yazında yapan dizi, 3. sezonu için yine yaz aylarını bekletiyor.

İlk iki sezondan kısaca bahsetmeden yazıya devam etmek yanlış olur sanırım. Öncelikle şunu söylemem gerekir, bazı bölümleri gerçekten insanın aklından çıkmıyor. Merak uyandıran ve gizem dolu bir çok olay ile seyirciyi güzelce oyalıyor. Bazı bölümler tempo düşse de ve hatta 'bu bölüm ne anlattı şimdi?' diye düşündürse de bir kaç bölüm sonra yaşanan olaylar ile kendini affettiriyor. Olayları, karakterler üzerine dağıtması ve birbiri ile bağlaması seyir zevkini biraz yukarı çekiyor.

En sevdiğim yönü ise dizinin gerçekten seyirciyi düşündürmesi. Semboller, işaretler ve kabuslar diziye güzelce yayılmış ve seyirciyi aktif düşünmeye itiyor. Dizi neredeyse her kapıyı açık bırakıyor. Örneğin yaşananlar karakterlerden birinin geçmişi ile mi bağlantılı, bu yaratıklar nerden geliyor, başlangıçta ne oldu ve hatta bu kasaba insanlar tarafından oluşturulan bilimsel bir deney mi? Her bölüm bu düşünceler gelişip, evriliyor.

Ve tekrar söylemem gerekir Harold bey gerçekten işinin hakkını gayet iyi veriyor.

Eksikleri yok değil, tabii ki var. Örneğin cevapsız soruların sayısı bence biraz fazla. Hikaye ile ilgisi olmayan ve sonradan unutulan olaylar, 'neden?' diye gereksiz sorgulatıyor. Ama bence en büyük eksik, oyunculukların diziye ve hikayeye yakışır bir düzeyde olmaması. Başrol ve bir kaç karakter harici, oyunculuklar vasatın altında. Tabii, karakterlerin de iyi yazılmaması buna sebep olmuş olabilir.

Bir yerde bu diziyi seviyor muyum sevmiyor muyum, neden izliyorum diye düşündürse de 2. sezon finalini izledikten sonra fikrim epey olumlu yönde değişti. İyi ki izledim ve 2024'ün yazını iple çekiyorum diyebilirim.