Doğrudan Pazarlama

Ürün ve hizmetleri daha fazla kişiye ulaştırmayı amaçlayan ve buna yardımcı olan doğrudan pazarlama nedir?

Doğrudan pazarlama yani direct marketing, şirketlerin, kişinin veya kurumların müşteri ağını geliştirmek için tercih ettikleri pazarlama stratejisidir. Çoğunlukla işletmelerin uyguladığı bir strateji fakat her işletme bu stratejiye bağlı kalmaz. Hedef kitleye ilgi çekici kampanyalar sunarak kısa sürede kâr elde etmeyi amaçlar. Diğer pazarlama türlerinde de olduğu gibi doğrudan pazarlama yönteminde de en önemli unsur iletişimdir. Potansiyel veya mevcut müşterilerle kitle iletişim araçları gibi üçüncü bir tarafın yardımını almadan e-posta, sms, sosyal medya ve direkt mesajlarla doğrudan iletişime dayanan yöntemler kullanılır. Yani buradaki esas anlayış karşılıklı iletişim biçimidir. Müşteriyle birebir iletişim kurup tepkisini incelemek, firmaya bir sonraki pazarlama stratejisini verilen tepkiye göre oluşturma imkânı sağlar. Bu şekilde müşterilerle oluşturulan kuvvetli bağlar onları satın almaya da yöneltir. Doğrudan pazarlama yöntemi genellikle düşük maliyetli, hedef kitle ve yeni pazar alanını belirleme, tepkilere göre sonuç ölçme imkânlarından dolayı tercih edilir.

 Teknolojinin gelişip mobil cihazların hayatımızda yer almaya başlamasıyla birlikte, doğrudan pazarlama için en önemli unsurlardan biri veritabanı olmuştur. Veritabanı sayesinde işletmeler, hedef pazar tespiti çalışmalarında birbirinden farklı uygulamalar yaparak diğer işletmelere göre kendilerini farklılaştırabiliyorlar. Rakiplerine göre farklılaşmak, işletmeleri yüksek hedeflemelere ulaşmasını sağlar. İletişim seçeneklerini değerlendirerek sizden önce alışveriş yapmış müşterilere ulaşıp yeni satış fırsatları kazanabilirsiniz. Diğer tüm pazarlama yöntemlerinde de olduğu gibi doğrudan pazarlamada da müşteriye karşı güvenilir ve inandırıcı olma, ikna edici dil ve yöntemler kullanma, tüketicinin ihtiyacına yönelmeye dikkat edilmesi gerekir. Bu adımlar gerçekleştirildiği takdirde müşteri kendisini özel hissedip marka ile arasında özel bir bağ oluşturması son derece mümkündür. 

DOĞRUDAN PAZARLAMADA HEDEF KİTLEYE ULAŞMAK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER: 

·      E-mail Yoluyla Pazarlama: İnternet günümüzde sıklıkla kullanılan bir araç olmasından dolayı marka, e-mail aracılığıyla müşteriye ulaşarak hedef kitlesi ile doğrudan iletişimi sağlayabilir. Kişiselleştirilmiş kampanyaları e-posta ile tüketiciye kolaylıkla ulaştırabilirsiniz. İletişimi hızlı ve düzenli bir şekilde devam ettirerek geri bildirim alma ihtimalini yükseltebilirsiniz.

·      Telemarketing: Popüler pazarlama model çeşitlerinden en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan telemarketing, aslında telefon ile pazarlama yöntemidir. Potansiyel müşterilerle doğrudan cep telefonu aracılığıyla iletişime geçilir. Bildirim veya kısa mesajla müşteriye markanın indirim kodları, satışa sunulan ürünler, sipariş ve kargo durumu gibi önemli bilgileri iletilir. Telefon aracılığıyla pazarlamanın gerçekleştirilmesi oldukça düşük maliyetli olmasından dolayı avantajlı diyebiliriz.

·      Sosyal Medya Yoluyla Pazarlama: Bu yöntem müşteri ile doğrudan iletişim kurma, ürünler, kampanyalar veya hizmetlerle ilgili tüm bilgileri düzenli olarak paylaşma fırsatı verdiği için işletmeler tarafından sıklıkla kullanılır. Sosyal medya platformlarında pazarlama yapabilmenin yanında müşterileriniz ile yapacağınız etkileşimlerle hedef kitleye ulaşmanızı kolaylaştırarak daha fazla kişiyle iletişime geçme imkânı sunar. Müşterilerin ürün ve hizmetlerinize yorum yaparak size geri dönüşlerde bulunabilmesinden dolayı en etkili pazarlama yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

·      Kiosk Pazarlama: Alışveriş merkezleri, fuarlar ve marketler gibi halka açık olan ve insan topluluğun fazla olduğu alanlarda müşteriler ile doğrudan iletişime geçilebiliyor. İnsanların faaliyet gösterdikleri bu alanlarda hizmet amaçlı kullanılan dokunmatik ekranlı elektronik terminallerle müşterilerin kendi kendilerine markanın ürün ve hizmetlerine ulaşmasını sağlar. Bu tarz interaktif uygulamalarla potansiyel müşterinin ilgisini çekerek yapılan bir pazarlama yöntemidir.

·      Yüz Yüze Pazarlama: En eski doğrudan pazarlama yöntemidir. Satış elemanları, müşteri ile doğrudan iletişim kurarak markanın ürün ve hizmetleri gibi bilgilerinden bahseder.

·      Katalog ile Pazarlama: Doğrudan pazarlama yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Markalar, müşterilere kendilerini daha iyi ifade edebilmek için başvurdukları bir yöntemdir. Hazırlanan katalog ile müşteriye ulaşma ve hedef kitleyi büyütme amaçlanır. Gelişen teknoloji ile hem sanal dünya için hem de müşteriye doğrudan ulaştırabilecekleri bir katalog hazırlamak mümkün.