Dublaj Nedir?

Dublaj, yabancı dildeki filmleri izleyicinin diline çevirmede kullanılan en bilindik yöntemlerden biridir.

Daha çok yabancı film, diziler veya çizgi filmler için yapılan dublaj; televizyon, radyo, sinema veya dijital ortamda yayınlanacak olan herhangi bir metnin profesyonel bir seslendirme sanatçısı tarafından konuşmaya çevrilmesidir. Dublajda içerik profesyonel seslendirme sanatçısı tarafından kaydedilir ve orijinal ses parçası değiştirilir. Dublaj işleminde daha önce çekilmiş bir hareketli görüntünün ses izine yeni diyalog veya başka sesler eklenir. Orijinal diyaloğun çevirisi filmdeki aktörlerin dudak hareketleriyle dikkatlice eşleştirilir bu yüzden dublaj işleminde senkron çok önemlidir.

Yabancı dildeki filmleri izleyicinin diline çevirmede en bilindik yöntemlerden biri olarak kullanılan dublaj uzun ve zaman alıcı bir süreç olduğu için altyazıya kıyasla daha az tercih edilir.

1927 yılında sinemalarda yayınlanan “Caz Şarkıcısı (The Jazz Singer)” filmi üzerinde ilk defa ufak tefek seslendirmeler yapılan film olarak kabul edilir. Tamamen dublajın yapıldığı ilk film ise 1928 yılında sinemalarda yayınlanan “New York Işıkları (The Lights of New York)” isimli filmdir. Türkiye’de dublaj ise 1932 yılında yayınlanan Bir Millet Uyanıyor filmiyle başlamıştır.