Altyazı Mı Yoksa Dublaj Mı?

Tarafını seçmeye hazır mısın?

Altyazı ve dublaj iki seçenekte, dizi ve film seçiminden sonra, bazı sebeplerden ötürü bizleri bir tercih yaptırmaya götürmektedir. Bu tercihler, mesela, bazen eğitim için bazen ise zevk için yapılan tercihlerdir.

Eğitim için altyazı ya da dublaj mı tercih edilir, canım? İzle işte dublaj ile uzatma, dediğinizi duyar gibiyim. Elbette, kimimiz o dili dinleyerek dil öğrenebileceğini düşünerek altyazı ile izlemeyi tercih ederken kimimiz ise altyazıyı okumaya üşenerek ya da bazı dizi ya da filmlerde dublajın daha ilgi çekici olduğunu düşünerek dublaj seçmektedir. Yani, işin içine istekler girince, rengi değişmeye başlamaktadır.

Altyazı farklı bir dilde yapılmış olan dizi ya da filmin, yayılanan ülkenin farklı dile sahip olmasına göre, işi yapan kişinin tercüme ederek altyazı oluşturması ile ortaya çıkmaktadır. Bundan sebeple altyazı, dil öğrenmede önemli bir metot olmasından dolayı tercih edilmektedir. Dinlemek, öğrenmede önemli bir araçtır. O yüzden altyazı ile bir filmin ya da dizinin izlenmesi büyük bir fayda oluşturmaktadır. Metot aslında budur. Ve genel olarak, ben de dizi ya da film izleyeceğim sırada altyazı seçeneğini tercih ederim çünkü karakterlerin sesi daha doğaldır ve dinlemek keyifli ve öğreticidir. Ama tabii ki, dublajlı bazı dizi ve filmleri izlemekte başka bir keyiftir.

Dublaj ise dizi ya da filmin yayınlandığı ülkenin diline göre, kişilerin karakterlere ses vermesidir. Karakterin varsa şive ya da kişilik özellikleri dublaj yaparken göz önünde bulundurulur. Çünkü karakterin sesinin diziye ya da filme uyumlu olması gerekir ki izleyen kişi sıkılmasın.

Gelelim tercih meselesine, elbette, herkesin kendi kararı izlediği diziyi ya da filmi nasıl izleyeceği fakat dublaja karşı oluşturulmuş olan ön yargı da yıkılmalıdır. Çünkü animasyon filmlerinde öyle dublajlar yapılıyor ki sanki dizi ya da film hiç başka insanlar tarafından seslendirilmemiş gibi. Bunun en büyük örneği Shrek'tir. Animasyon filmine öylesine yaratıcı bir şekilde dublaj yapılmış ki seyircilerin seyrettikçe seyredesi geliyor. Elbette, altyazı da bazı durumlarda dublaj yerine 1-0 şekilde öne geçebiliyor. 

İster altyazı seçeneği ile ister dublaj seçeneği ile izleyin ama unutmayın ki kimi diziler ya da filmler altyazı ile izlenmek için kimisi dublaj ile izlenmek için gelmiş bu sektöre.