Dünya Gıda Günü 2022 - Kimseyi Geride Bırakma!

Dünya Gıda Günü nedir? Dünya Gıda Günü etkinlikleri neyi amaçlamaktadır?

Dünya Gıda Günü, 1945 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihini anmak için her yıl 16 Ekim'de dünya çapında kutlanan uluslararası bir gündür.

1981'den bu yana, Dünya Gıda Günü'nde eylem için gerekli alanları vurgulamak ve ortak bir odak noktası sağlamak için her yıl farklı bir tema belirlenmektedir.

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde, her yıl 150'den fazla ülkede belirlenen tema kapsamında etkinlikler düzenlenerek yoksulluk, açlık ve gıda israfının altında yatan sorunlar hakkında farkındalık sağlanmaktadır.

Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2022 yılı Dünya Gıda Günü için belirlediği tema: ''KİMSEYİ Geride Bırakma'' (Leave NO ONE Behind)

KİMSEYİ Geride Bırakma

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu senenin temasını şu şekilde açıklıyor:

Daha iyi bir dünya inşa etme yolunda ilerleme kaydetmiş olsak da, çok fazla insan geride kaldı. İnsani gelişme, yenilik veya ekonomik büyümeden yararlanamayan insanlar.

Aslında, dünya çapında milyonlarca insan sağlıklı bir diyet tüketemiyor ve bu da onları gıda güvencesizliği ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Ancak açlığı sona erdirmek sadece arz ile ilgili değildir. Bugün, gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar yiyecek üretiliyor.

COVID-19 pandemisi, çatışmalar, iklim değişikliği, eşitsizlik, artan fiyatlar ve uluslararası gerilimler dahil olmak üzere birçok zorluk tarafından besleyici gıdaya erişim ve bulunabilirliğin giderek daha fazla engellenmesi, en büyük problemdir. Bu problem, birçok kişinin ilerlemesi engelliyor, sonuç olarak hepimiz için ilerlemeyi sınırlandırıyor.

Gıda ve Tarım Örgütü'nün 2022 Dünya Gıda Günü için hazırladığı video:

Daha iyi üretimi, daha iyi beslenmeyi, daha iyi bir çevreyi ve daha iyi bir yaşamı hedefleyerek, uzun vadede kalkınmayı, kapsayıcı ekonomik büyümeyi ve daha fazla esnekliği dikkate alan sürdürülebilir ve bütünsel çözümler uygulayarak tarımsal gıda sistemlerini dönüştürebilir ve daha iyi tarımsal gıda sistemleri inşa edebiliriz.

Biz neler yapabiliriz? 

Hepimiz birbirimize bağlıyız. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bizleri harekete geçmeye davet ediyor. İşte, tüketiciler olarak bizlere önerileri:

  • Gıda güvenliğine ve gıdalara yönelik küresel tehditler ve mevcut çözümler hakkında bilgi edinin.
  • Yerel karar vericilere en çok ihtiyacı olan kişileri desteklemek için harekete geçmeleri çağrısında bulunun.
  • İçinde yaşadığınız toplumdaki yardım kuruluşları ve topluluklarına zaman, para ve kaynak bağışında bulunun.
  • Yalnızca ihtiyacınız kadarını satın alın ve gıdaları uygun şekilde saklayarak ve yaratıcı yemek planlamaları yaparak israftan kaçının.
  • Yerel gıdaları seçin, kaynak tüketimi yüksek gıda (ör: karbon ayak izi yüksek) tüketimini azaltın ve mevsime uygun ürünler tüketin.
  • Mahalle pazarlarından alışveriş yaparak ve küçük çiftçilere destek verildiğini gösteren etiketlere sahip ürünleri tercih ederek küçük ölçekli üreticilere destek olun.


KAYNAKLAR