"Ya Öl, Ya Bu Nakli Yaptır!"
Dünyada ilk kez genetiği değiştirilmiş bir domuzdan insana kalp nakli 57 yaşındaki ABD'li bir hastaya yapıldı.
ABD'de yer alan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi 10 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerikalı cerrahların genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan kalbin bir hastaya naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini ve bunun dünyada bir ilk olduğunu duyurdu. Hastanın iyi durumda olduğunu ve kendi kendine nefes almaya başladığını belirten kurum, ilk kez bir hayvan kalbinin bir insanın içinde hemen reddedilmeden çalışmaya devam edebileceğini gösterdiğini ve bu sayede küresel olarak uygun organ bekleyen binlerce kişinin hayatının kurtarılabileceğini açıkladı.
Domuz kalbini alan 57 yaşındaki David Bennett'in, tıbbi durumu nedeniyle insan nakli için uygun olmadığı belirtildi. Bu sebeple, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki doktorlara, hastanın aksi takdirde öleceği göz önüne alınarak, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından özel bir muafiyet verildi. Baltimore'da gerçekleşen yedi saatlik deneysel ameliyattan üç gün sonra iyi durumda olduğu açıklanan hasta, yeni organın düzgün çalıştığından emin olmak için şimdi doktorlar tarafından yakından izleniyor. Nakli gerçekleştiren Cerrah Bartley Griffith, "Bu büyük bir cerrahi ilerleme ve bizi organ kıtlığı krizini çözmeye bir adım daha yaklaştırıyor" dedi. Nitekim, yaklaşık 110.000 Amerikalı şu anda organ nakli için bekleme listesinde ve ülkede her yıl organ nakline ihtiyaç duyan 6.000'den fazla insan ölüyor.
Tıp fakültesine göre, hasta ameliyattan bir gün önce "Kendime, ‘Ya öl ya da bu nakli yaptır’ dedim. Zor bir seçim olduğunu biliyorum, ancak bu benim son şansımdı. Son birkaç ayı yatalak ve bir makineye bağlı olarak geçirdim. İyileştiğimde yataktan çıkmak için sabırsızlanıyorum." diye konuştu. Bennett'in uzun vadede hayatta kalma şansının ne olduğu henüz belli olmasa da, o, naklinin hayatına devam etmesine izin vereceğini umuyor.
Bunların yanı sıra, Ekim 2021'de New York'taki cerrahlar bir domuzun böbreğini bir insana başarıyla nakil ettiklerini açıklamışlardı. O dönemde operasyon, tıp dünyasında bir dönüm noktası olarak kabul edilmişti ancak, böbrek nakli yapılan kişi beyin ölümü nedeniyle kısa süre sonra hayatını kaybetti.