Dünyada Görülmesi Gereken Müzeler

Zamanda yolculuk bulunmadığına göre tarihi yaşamanın tek yolu müzeler.

Tarihi yerlere düzenlenen geziler bizi geçmişe götürür. Bu geçmişin izlerini görmek, tarih boyunca yaşamış o kadar insanı anlamaya çalışmak, kültürlerini ve sanat anlayışlarını görmek bize zevk verir. Zaman makinesi de henüz icat edilmediğine göre bunu en iyi şekilde müzelerde yapabiliriz. Bu yazıda dünyada gezilmesi gereken müzelerden bahsedeceğim.

1-Louvre Müzesi – Paris

Fransa’nın başkenti Paris’te, Sen Nehri’nin kıyısında yer alır. Dünyanın en büyük sanat müzesi unvanına sahip bu müze 380 bin esere sahip. Fakat yalnızca 35 bini sergileniyor. O kadar büyük bir müze ki her eserde 1 dakika harcarsanız gezmeniz 64 günü bulur deniyor. Yani aslında tam anlamıyla gezip anlamak çok zordur.

Müzenin tüm önemli eserlerini saymak imkânsız elbette ama birkaç örnek verelim:

-Hammurabi Kanunları

-Mona Lisa Tablosu

-Napolyon’un Taç Giyme Töreni

-Mumya

-Medusa’nın Salı (Tam olarak favorim)


2-British Museum – Londra

İngiltere’nin Londra şehrinde bir insanlık tarihi, kültür-sanat müzesidir. Müzede Roma, Mısır ve Yunan kültürüne ait eserler vardır ve İngiltere’nin en büyük müzesidir. Türkiye’den de birçok eserin götürüldüğü bu müzenin en önemli eserleri:

-Halikarnas Mozolesi Kalıntıları

-Taharqa Sfenksi

-II.Ramses Heykeli

-Samuray Zırhı

-Ayn Şakri Aşıklar Heykelciği



3- Çin Ulusal Müzesi – Beijing

Çin’in başkenti Pekin’de bulunan bu müze 2003 yılında iki müzesinin birleşmesi ile oluşmuştur. Çin’in sanat ver tarihi hakkında eserler vardır. Birçok buda heykeli de bu müzede olduğu gibi, müzede 48 sanat galerisi de yer almaktadır. Toplamda ise 1 milyon 200 bin sanat eseri vardır.


4-Metropolitan Sanat Müzesi – New York

ABD’nin en büyük sanat müzesidir. Müze, Afrika, Asya, Okyanus, Bizans, Hint ve İslam sanatından oluşan geniş bir koleksiyonu barındırmakla birlikte aksesuarlar, müzik aletleri ve silah-zırh gibi savaş aletlerini de barındırmaktadır. Dünyanın en eski piyanosunu, Yunan ve Roman Heykelleri Galerisini, Monet, Degas, Cezanne, Picasso'nun eserlerini ve Van Gogh tablosunu görmek için mutlaka gidilmeli.


5-Vatikan Müzesi- Vatikan

Roma Katolik Kilisesi tarafından inşa edilmiş olan bu müze önemli heykellere ev sahipliği yapmaktadır.  

Önemli eserler:

-Giotto'nun Stefaneschi Sunak Üçlüsü (Triptych)

-Olivucci di Cicarello'nun Opere di Misericordia

-Rafaello'nun Foligno Meryem'iOddi Altarpiece ve Transfiguration

-Leonardo da Vinci'nin Aziz. Jerome in the Wilderness

-Perugino'nun Meryem ve Çocuk İsa Aziz Havarilerle ve San Francesco Prato'da Isa'nin Yeniden Canlanması

-Filippo Lippi'nin Marsuppini Tac Giymesi 


6-Rijksmuseum – Amstersam

Amsterdam’da, kanal çemberinin hemen yanında yer alan Hollanda ulusal müzesidir. Ünlü IAMSTERDAM yazısı da bu binanın önünde bulunmaktadır. 80 odada 8.000 obje, 800 yıllık Hollanda sanatının ve tarihinin hikayesini anlatıyor. Tamamını gezmek elbette vakitten dolayı sorundur. Fakat önemli eserlerini özellikle gezebilirsiniz.

Önemli eserler:

-Gece Bekçileri

-Yahudi Gelin

-Titus’un Portresi

-Rembrandt (otoportre)

-Van Gogh (otoportre)

-The Threatened Swan ( Ulusal Sanat Galeri’sinin ilk satın aldığı eser- Hollanda ulusal direnişinin sembolü olarak kabul edilen bir tablo)


7-Mısır Müzesi – Kahire

Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan ve Antik Mısır’ın eserlerini barındıran müzedir. Yunan ve Roma dönemine ait parçalar da bulunduran müzenin asıl parçaları elbette heykel, tabut, firavunların şahsi eşyaları ve hatta mumya muhafazalarıdır.

-Osiris-Antinous Heykeli

-Mısır kraliçesi Hetep’in mumya muhafazası

-PapirüsKkoleksiyonları

-Ramses’in Annesine Ait Devasa Heykel

-Anubis-Hermes Heykeli

-Tutankhamon’un Maskesi


8-İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. Dünyanın da en büyük müzeleri arasındadır. Birçok medeniyet görmüş, tarihi tamamen yaşamış İstanbul’da, müzede yer alan zengin kültürel miras ögelerini görmek çok daha önemlidir.

Önemli Eserler:

-Aşk Şiiri Tableti

-Büyük İskender Büstü

-Sidamara Lahdi

-İskender Lahdi

-Kadeş Barış Antlaşması Tabletleri