Dünyadaki ilk bilgisayar: ENIAC

167 m² alan kaplayan 30 ton ağırlığındaki ilk bilgisayar

Amerika'nın 2. Dünya Savaşı'na katılmasıyla beraber ordu için daha az isabet hatalı uzun menzilli top ve füzelerin hesaplanması ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaç doğrultusunda gizli olarak Pennsylvania Üniversitesi'ne sipariş verildi. ENIAC, John Mauchly ve John Eckert tarafından tam olarak 4 yılda icat edildi.

Maaliyeti 500.000 dolar olan bu bilgisayar yaklaşık 4 yılda üretildi. İlk deneme çalışması 1945'de başlarken aktif kullanıma geçilmesi 1947 yılında gerçekleşti. Bu duruma ek olarak Japonya 1945'te teslim olduğu için bu makinenin gizli kullanımına ihtiyaç kalmadı ve 1947'de dünyaya tanıtıldı. Tam olarak 30 ton ağırlığında olan ENIAC, savaş esnasındaki görevinden sonra günlük hayatta rüzgar tüneli dizaynı, hava durumu ve atom enerjisi hesaplamaları dahil olmak üzere bir çok bilimsel çalışmaya destek olma görevini üstlendi. O zamana kadar kullanılan hesap makinelerinden 1000 kat daha hızlı işlem yapabilen ENIAC, karekök işlemleri, dört işlem, eşitlikleri karşılaştırma ve sayının görüntüsünü alma gibi bir çok işlemi yapabilme kabiliyetine sahipti. Bir günlük işi 15 dakikada halletmesiyle tüm dünyaya nam saldı.

7 yıl boyunca aktif kullanılan ENIAC, kendisindan sonra türetilen EDVAC ve ORDVAC'tan daha fazla maliyete sebep olması nedeniyle elektrik bağlantısı kesildi. Bağlantısı kesilerek görevini tamamlamış oldu. Dünyanın ilk bilgisayarı olma onurunu kazanan ENIAC'ın parçaları şu anda Washington'da bulunan Amerikan Ulusal Müzesi'nde sergilenmektedir.


KAYNAKÇA:

https://www.seas.upenn.edu/about/history-heritage/eniac/