Dünyanın En Hızlı Böceği: Kaplan Böceği
Kaplan böcekleri av sırasında o kadar yüksek bir hıza ulaşıyorlar ki bu geçici bir körlük yaşamalarına sebep oluyor.
Bilimsel adı Cicindelinae olan Kaplan böcekleri, Kın kanatlılar (Coleoptera) takımına mensup bir böcek altfamilyasıdır. Tür sayısı 2.600'ü aşan bu böcekler dünyanın pek çok yerine dağılmış durumdadır. Yine de çoğunlukla tropikal ve alt tropikal bölgelerde bulunur, sıcak ve kumlu arazileri tercih ederler. Birçok kaplan böceği türü toprağa kazdıkları çukurlarda, küçük bir kısmı ise ağaçlarda yaşar.
Kaplan böcekleri cinslerine göre farklı özellikler gösterirler. Örneğin kaplan böceklerinin bir kısmı gündüz avlanırken, bazıları gece avlanır. Fiziksel görünümleri de tek tip değildir fakat genelinin rengi yanardönerdir. Metalik yeşil bir kabuğa sahip olanlarının yanı sıra simsiyah türlere de rastlamak mümkündür. Kumda yaşayan türlerin ise genelde çevreleriyle bütünleşen açık renklere sahip olduğu ve kamuflajın avantajlarından faydalandığı biliniyor.
Kaplan böcekleri yırtıcı olmaları ile bilinirler. Öyle ki hem larvaları hem de yetişkinleri, diğer böceklerle ve örümceklerle beslenir. Bunun dışında, çok hızlı koşmaları ve uçmalarıyla dikkat çekerler. Avustralya'ya özgü bir kaplan böceği olan Rivacindela Hudsoni dünyanın en hızlı böceği unvanına sahiptir. 1997'de Avustralya'nın güneyinde keşfedilen bu tür, 2.49m/s'lik hızla koşmaktadır. Yüksek hıza güçlü çene kemiklerinin eklenmesi, kaplan böceklerini avantajlı birer avcı haline getirmiştir.
Dünyanın en hızlı böceği olma özelliğine sahip kaplan böceklerinin avlanma sırasında yüksek süratli koşularına ara verip bir süre durdukları görülür. Bunun sebebi kaplan böceğinin koşarken geçici olarak körleşip avının yönünü bulmak için duraksamaya ihtiyaç duymasıdır. Yaşanan bu geçici körlük, yüksek hızlı koşu sırasında kaplan böceğinin gözüne avdan yeterince fotonun yansıyamaması ve gözde bir imge oluşturamamasından kaynaklanıyor. İlginçtir ki kaplan böcekleri büyük bir hızla avlarının peşinden giderken engellere çarpmıyorlar zira öne doğru uzattıkları antenleri sayesinde önlerine çıkan nesneleri hissedip yönlerini değiştirebiliyorlar.
Kaynaklar
Hadley, Debbie. "Tiger Beetles: The Fastest Bugs on Six Legs." ThoughtCo, Aug. 26, 2020, thoughtco.com/tiger-beetles-4126477.
“Tiger Beetle.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., https://www.britannica.com/animal/tiger-beetle.
“Tiger Beetle.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_beetle.