Duolingo English Test Nedir?

Amerika'da eğitim görmek isteyenler için DET sınavı hakkında bilgiler ve tavsiyeler

Duolingo English Test (DET) İngilizce seviyenizi ölçen ve dünyada birçok üniversite tarafından kabul edilen bir sınavdır. Bir dil öğrenme platformu olan Duolingo tarafından hazırlanan test bilgisayar ortamında çevrim içi olarak yapılır. DET yalnızca 1 saat sürmektedir.

Amerika'daki bir üniversiteye başvuruyorsanız İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. DET de burada evinizin konforunda girebileceğiniz ve diğer İngilizce sınavlarına kıyasla daha ekonomik bir seçenenek olarak devreye girer. Sınav süresince not almanız dolayısıyla kalem ve kağıt bulundurmanız yasaktır. Ayrıntılı bilgi için için yazının sonunda paylaşacağım linki ziyaret edebilirsiniz.

DET Hangi Bölümlerden Oluşur?

Introduction and Onboarding (Tanıtım ve Oryantasyon)

Yaklaşık 5 dakika sürer. Bilgasayarınızın mikrofonunun, hoparlörünün ve kamerasının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Kimliğinizi teyit edecek resmî bir belgenin (pasaport, kimlik, ehliyet) kontrolü yapılır. Sınav kuralları açıklanır ve bilgilendirmeler yapılır.

Adaptive Test (Uyarlamalı Sınav)

Yaklaşık 45 dakika sürmektedir. İngilizce seviyeniz okuma, dinleme, konuşma ve yazma olmak üzere dört açıdan değerlendirilir. Sorular rastgele gelmektedir ve tekrar sınav olsanız dahi aynı soruların gelme olasılığı çok düşüktür. Başarı seviyenize göre soruların zorluk seviyesi uyarlanır. Yani eğer sınavın ilerleyen vakitlerinde zor sorular gelmeye başlarsa endişelenmeyin, bu doğru yolda gittiğinizin göstergesi olabilir.

Birkaç Soru Örneği:

-Duyduğunuz cümleleri yazınız.

-Fotoğrafı tarif ediniz. (Bazı soru tiplerinde konuşarak bazılarında yazarak tarif edilir.)

-Gerçek İngilizce kelimeleri seçininiz. (Bir soru tipinde kelimeleri duyup seçerken diğerinde okuyup seçilir.)

-Kısa metindeki eksik kelimeleri tamamlayınız. (Kelimelerin ilk harfleri verilmektedir.)

-Okuduğunuz soruyu cevaplayınız. (yazarak ya da konuşarak)

-Duyduğunuz soruyu konuşarak cevaplayınız.

-Paragrafta kelime ve cümle tamamlama, ana fikir, başlık bulma vb. sorular bulunmaktadır.

Writing Sample and Speaking Sample (Yazma ve Konuşma Örneği)

Yaklaşık 10 dakika sürer. Konuşma örneği notlandırılmaz. Örnekler puanınızı gönderdiğiniz tüm kurumlar tafaından erişilebilecektir. Birer soru verilir ve yazma için 3-5 dakika, konuşma için ise 1-3 dakika arasında süre verilir. En yüksek puan için maksimum süreyi kullanmanız önerilmektedir. Puanınızla birlikte bu örnekleri de inceleme şansınız olacaktır.

Yazma Örneği için örnek soru: Aşağıdaki ifadeye katılıp katılmadığınızı belirleyin. Yeni teknolojiler yaşam kalitesini geliştirir. Nedeninizi açıklayınız.

Konuşma Örneği için örnek soru: Hayatınızda hangi insanı etkilediğinizi düşünüyorsunuz? Bu insanı hangi yönden ve nasıl etkilediniz?

DET Hangi İngilizce Becerilerini Ölçer?

Okuma, dinleme, konuşma ve yazma seviyeniz Duolingo'nun adlandırdığı alt katogerilerde değerlendirilmektedir.

Literacy (Okuma-yazma Becerisi)

Okuma ve yazma seviyeniz ölçülür.

Comprehension (Kavrama Becerisi)

Burada okuma ve dinleme seviyeniz ölçülür.

Conversation (Konuşma Becerisi)

Bu kısım dinleme ve konuşma seviyenizi ölçmektedir.

Production (Üretme Becerisi)

Yazma ve konuşma seviyeniz ölçülür.

DET ile İlgili Aklınızda Olabilecek Sorular

-Sınava nasıl kayıt olurum?

DET'nin kendi sitesinden sınavı satın alabilirsiniz.

Duolingo English Test

-Puanlama kaç üzerinden yapılıyor?

Sınavınız 10 ve 160 puanları arasında notlandırılmaktadır. Puan, beşer beşer artmaktadır.

-Sınavı satın aldıktan sonra sınava ne zaman girmem gerekiyor?

Sınavı satın aldığınız günden itibaren 21 gününüz olacaktır ve sınava istediğiniz saatte girebilirsiniz. 21 gün içinde sınavınızı olmazsanız hakkınız yanar ve paranız iade edilmez.

-Sınav ücreti ne kadar?

DET 49 Amerikan doları (925.5 TL) ücretindedir. Bazı başvuracağınız kurumlar bu ücreti karşılamaktadır, ücreti ödemeden kurumunuzla iletişimle geçmeniz tavsiye edilir.

-Sınavı hangi kurumlar kabul ediyor?

ABD'de Stanford, Columbia, Cornell, Yale Üniversitesi ve daha birçoğu dahil olmak üzere dünyada 2000'den fazla okul kabul etmektedir.

-Sınava nasıl çalışırım?

DET'nin kendi sitesinde gerçek sınavın sorularına çok benzerlerinin çıktığı 15 dakikalık deneme testleri bulunmaktadır. Bu denemeleri istediğiniz kadar yapabilirsiniz ama bazı soruların tekrarladığını görebilirsiniz.

Duolingo English Test


Ben aynı zamanda Youtube'dan çalıştım. Aşağıda linkini paylaştığım kanal, sınava hazırlanma sürecimde bana çok yardımcı oldu.

Teacher Luke - Duolingo English Test - YouTube

-Daha fazla bilgiye nasıl ulaşırım?

DET'nin paylaştığı sınav kılavuzu size çok yardımcı olacaktır.

Duolingo English Test


İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamak gerektiğinde -eğer kurmunuz kabul ediyorsa- uygun bir seçenek olarak DET'yi önerebilirim. Tabii, diğer sınav seçeneklerini de araştırmanız ve kendinizi en rahat hissedeceğiniz sınava girmeniz avantajınıza olacaktır. Sınavdan birkaç gün önce kendinizi İngilizceyle (kitap, film, gazete) etrafınızı sarmanız işinize yarayabilir. Son olarak, bol bol deneme yapmanızı ve İngilizce konuşmanızı ses kaydına alıp dinlemenizi tavsiye ederim. Umarım sizin kendinizi en iyi ifade edeceğiniz sınava girersiniz ve dilediğiniz puanı alırsınız :)