Eğitim/Kurs Alabileceğiniz Yerler
Kendinizi geliştirmek için veya mesleğinizle ilgili gelişiminize katkı sağlayabilecek eğitimleri alabileceğiniz yerler.
Bu yazımda sizlere kendinizi geliştirmek için veya mesleğinizle ilgili gelişiminize katkı sağlayabilecek eğitimleri alabileceğiniz yerleri önereceğim.
Günümüzde maalesef her eğitim veren platforma veya kişiye güvenemiyoruz. Bu konuda ciddi anlamda para tuzağı olan yerler varken bende sizlere kendim deneyimlediğim, uzun sürelerdir kullandığım ücretli/ücretsiz olarak ayıracağım yerleri önermek istedim.
Öncelikle ücretsiz yerlerden başlamak istiyorum.
BTK Akademi
BTK Akademi, Türkiye'nin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından dijital becerileri ve teknoloji alanında eğitimleri desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir e-öğrenme platformu. İçerisinde çeşitli yaş ve meslek gruplarına yönelik birçok eğitim var. Daha çok yazılım, yapay zeka, siber güvenlik, büyük veri, mobil uygulama geliştirme gibi teknoloji alanlarında eğitim imkanı sunuyor. Eğitimlerin büyük bir çoğunluğu ücretsiz ve eğitiminizi bitirdikten sonra sertifikayı da ücretsiz olarak veriyor. Eğer güncel teknoloji alanlarında eğitim almak istiyorsanız mutlaka BTK Akademiye bakmanızı tavsiye ederim.
Halk Eğitim Merkezleri
Hepimizin duyduğu halk eğitim merkezleri, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak her yaştan bireyin eğitim alabileceği ücretsiz veya düşük ücretli kurslar sunan eğitim kurumlarıdır. Halk eğitimlerde kişisel gelişim, mesleki beceriler gibi birçok konu için eğitimler veriliyor. Okuma yazma kursundan bilgisayar kursuna kadar çok geniş bir eğitim yelpazesine sahip. Yılın belli dönemlerinde kayıtlar alınıyor ve genellikle bu kurslar ücretsiz oluyor. En güzel yanlarından birisi ise kurs sonunda kursu başarıyla bitirirseniz E-Devlette görünen bir sertifika alıyor olmanız.
E-Yaygın
E-Yaygın ise halk eğitim merkezlerinin online hali diyebiliriz. Kurslara katılımı kolaylaştırmak amacıyla yine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bu platform, halk eğitim merkezlerine gitmeye zamanı olmayanlar için en ideal çözüm. Halk eğitim merkezlerindeki gibi burada da kursu bitirince E-Devlette görünen bir sertifika alıyorsunuz.
Özellikle eğer öğrenciyseniz ve okuduğunuz bölüm hakkında kendinizi geliştirmek istiyorsanız fakat bunun için ayırabileceğiniz bir bütçe yoksa bu yerlere bakabilirsiniz.
Bunlar dışında normalde ücretli olan ama burs alarak ücretsiz eğitim alabileceğiniz veya içerisinde ücretsiz kurslarda bulunan platformları önermek istiyorum
Coursera
Coursera, dünya genelinde çeşitli üniversiteler ve eğitim kurumları ile iş birliği yaparak çevrimiçi eğitimler sunan bir e-öğrenme platformu. Coursera birçok konu hakkında geniş bir eğitim yelpazesine sahip. Coursera’daki eğitimlerin çoğu dünyanın önde gelen üniversiteleri ve uzman kurumları tarafından hazırlanıyor. Birçok önemli üniversite ve Google, IBM gibi tanınmış kurumlarla iş birliği içerisinde olan Coursera çoğu kursa ücretsiz erişim imkanı sağlıyor fakat sertifikaların belli bir ücreti bulunuyor. Fakat Coursera sertifika parasını ödeyemeyecek olanlara (dolar üzerinden bir fiyat veriliyor genelde sertifikalara) burs imkanı da sağlıyor. Başvuru yapıp gerekli bilgileri cevapladıktan sonra neden sertifika ücretini ödeyemeyeceğinizden bahsederseniz Coursera’nın burs verme olasılığı çok yüksek.
Udemy
Udemy, geniş bir yelpazede çevrimiçi eğitim kursları sunan bir e-öğrenme platformu. Udemy’de de yine birçok konu hakkında eğitimler bulunuyor. Hem amatör hem profesyonel eğitimciler tarafından oluşturulan kursları barındıran Udemy’de, hem ücretli hem de ücretsiz birçok kurs bulunmakta. Genellikle ücretli kursların fiyatları da oldukça makul sayılarda oluyor. Ücretsiz kurslarda da sertifika için sizden ayrı bir ücret talep edilmiyor, tamamen ücretsiz bir şekilde eğitim alabiliyorsunuz. Udemy’nin en iyi yanlarından birisi ise katıldığınız kurslara ömür boyu erişiminiz var.
Boğaziçi Enstitüsü
Boğaziçi Enstitüsü, bireylerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen bir çevrimiçi eğitim platformu. Boğaziçi Enstitüsü’de yine birçok alanda geniş bir yelpazede sertifikalı eğitimler sunuyor. Boğaziçi Enstitüsündeki kursların bir çoğu ücretli. Ücretli olmayan birkaç kurs var, bu kursları bitirdikten sonra da sertifika isterseniz sizden sertifika ücreti talep ediyorlar. Eğer eğitimle ilgili ücret sizin için sorun değilse Boğaziçi Enstitüsü'nün ücretli kurslarını öneririm. Buradaki ücretsiz kurslara göre ücretli kursların eğitim kalitesi bence daha iyi.
Tamamen ücretli olarak önerebileceğim ise LinkedIn Learning fakat buradaki durum farklı. LinkedIn Premium üyeliği alırsanız LinkedIn Learning platformundan yararlanabiliyorsunuz. İçerisinde kariyer üzerine ve birçok alanla ilgili eğitimler bulunuyor.
Tüm bunların dışında, Google’ın da kendi eğitim platformları bulunuyor fakat bu platformlarla ilgili çok fazla bilgi sahibi değilim ve deneyimlemedim, bu yüzden yanlış bilgi vermek istemem. Bildiğim kadarıyla Google daha çok kodlama, internet pazarlamacılığı, reklamcılık gibi konular üzerine eğitimler veriyor.
Genellikle insanlar eğitimlerin çok pahalı olduğundan veya düzgün eğitim platformları bulamadıklarından şikayetçi fakat aslında güvenilir ve gerçekten kaliteli birçok eğitim platformu mevcut. Umarım burada önerdiğim platformlar size öğrenme yolculuğunuzda yardımcı olabilir.
(Bu yazımda önerdiğim tüm platformlar kendi tecrübelerime dayalı tavsiyelerdir, hiçbirinde reklam bulunmuyor.)