Ekofeminizm Nedir?

Çevre ve Feminizmi bir araya getiren düşünce: Ekofeminizm.

Bir önceki yazımda Ekoeleştiri'nin ne olduğunu açıklamaya çalışmıştım. Bu yazımda ise kısaca Ekofeminizm tanımını ve felsefesini açıklamak istiyorum.

1970'lerde Françoise d’Eaubonne tarafından temelleri atılan ekofeminizm, çevremizde oluşan tahribatların ve toplumsal cinsiyet anlayışının altta yatan nedenlerini feminizm üzerinden inceler.

Bu düşünceye göre çevremizde oluşan krizler ve kadınların maruz kaldığı sorunların ortak sebebi patriyarkal sistemdir. Ekofeminizm bu alanda kadınlara dayatılan roller ve çevreye olan davranışları değiştirmek için diğer ekollerden be düşüncelerden de faydalanarak çözüm üretmeyi ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlar.

Genel olarak çevrenin de kadınlar gibi ötekileştirilerek sömürülmesine dikkat çeken ve karşı çıkan bu düşüncenin pek çok farklı kolu ve oluşumu ortaya çıkmıştır ve günümüzde de hem iklim krizi hem de cinsiyet eşitsizliği sorunlarından dolayı son yıllarda hızla akademik çalışmalar artmıştır.

Bir sonraki yazılarımda bu farklı kollardan ve oluşumlardan bahsetmek istiyorum. Ama okuma yapmak isteyen olursa ilk olarak Greta Gaard'ın Ecofeminism kitabını okumanızı öneririm. :)

Kaynak: selfsustain.com