Ekolojik Açıdan Veganlık

Çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadele etmenin yolları arasında vegan olmanın nasıl daha iyi bir opsiyon olduğuna gelin bakalım.


Bir önceki yazımda veganizmden bahsetmişken, bu yazımda da insanların vegan bir diyeti benimseyip uygulama nedenlerini incelemeden olmazdı. Günümüzde bireylerin büyük bir kısmı etik (hayvansal neden ve aşırı et üretimi), ekolojik (küresel ısınma, yayılan sera gazlarının %14,5'inin tarımdan kaynaklanması), sıhhi (daha sağlıklı beslenme), din veya kültür gibi çeşitli nedenlerle vegan olmaya karar vermiştir.

Çoğunluk tarafından kabul görmüş bir görüşe göre sağlıklı olabilmek için belirli miktarda hayvansal ürün tüketmek gerekmektedir. Ancak veganlar bunun tam tersini savunmakta ve hayvanların asla insanlar için kullanılmaması gerektiğine inanmaktadırlar. Veganlar sanılanın aksine böyle bir diyetin daha sağlıklı olduğunu savunurlar ancak bu yaşam tarzını seçmelerinin temel nedeninin insan sağlığı değil hayvan/canlı sağlığı, hakları ve ekolojisi olduğunu da belirtirler. Peki vegan olmanın dünyamıza sağlayacağı ekolojik avantajlar veya dezavantajlar neler olabilir?

Öncelikle, hayvancılığın artmasıyla birlikte daha fazla hayvanın beslenmesine ihtiyaç duyulmakta ve bunun için birçok çayır ve orman yok olmaktadır. Dolayısıyla hayvan tarımı, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarına, ormansızlaşmaya, su kirliliğine ve hava kirliliğine önemli derecede sebep olmaktadır. Ayrıca et endüstrisi, iklim değişikliğinin ve sera gazı emisyonlarının ana nedenlerinden biridir. Küresel olarak et ve süt üretimi, tarım arazilerinin %83'ünü kullanır ve tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının %60'ını üretir. Bugün içinde bulunduğumuz aşamada çevre sorunları tartışılırken “sürdürülebilir gıda (beslenme)” gibi yeni bakış açıları literatüre girmektedir ve bunun bir parçası olarak vegan diyetlerin doğal çevre üzerindeki olumlu etkileri vurgulanmaktadır. Et temelli beslenme ile sebze ağırlıklı beslenmenin doğal çevre üzerindeki olumsuz etkileri karşılaştırıldığında vegan beslenmenin artıları ve eksileri ile ekolojiye daha az zararlı olduğu sonucuna varılmıştır. Böylelikle, çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile mücadele etmenin tüm yolları arasında vegan olmanın neden daha iyi bir opsiyon olduğunu anlayabiliyoruz.

Sonuç olarak, vegan (sürdürülebilir) beslenme, dünya gezegeni üzerindeki çevresel ayak izimizi önemli ölçüde azaltmanın en etkili yollarından biridir. Gelecekte vegan yaşam tarzının ve bu konudaki farkındalığın daha da artacağı yönündeki tahminler dolayısıyla, gezegenimizin geleceği için güzel sinyaller vermektedir.