Elektronik Sütyen ve Meme Kanserinde Dünyanın İlerleyişi

Dünya Meme Kanserinde İlerliyor

Bilim insanlarının uzun süredir İsveç'te yürüttükleri yapay zekânın (AI) meme kanseri taraması araştırmasında, yapay zekânın radyologların okuduğu sonuçlardan %20 daha fazla kanser riski tespiti bulmasıyla sonuçlandı.

İsveç'te 80 binden fazla, ortalama yaşısı 54 olan kadınlar üzerinde denenen deneyde aynı zamanda radyologların iş yükünü %44 oranında, yani neredeyse yarı yarıya azalttığını da gösterdi.

İsveç Lund Üniversitesi başyazarı Dr. Kristina Lang çıkan sonuçlara çok şaşırdığını ve mutlu olduğunu söylerken bazı İngiliz araştırmacılar ise; bu araştırmanın oldukça heyecan ve umut verici olduğunu ekledi.

İsveç'teki bu güzel sonuçlar üzerine ise dünyaca ünlü Dr. Canan Dağdeviren çağı atlatacak bir buluş keşfettiğini duyurdu.

Dünyaca tanınmış ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab'deki kurduğu ekibiyle çağı atlatacak olan Elektronik Sütyen çalışmasını buldu.

Elektronik sütyen, giyilebilir bir ultrason tarama cihazı olurken kadınların kolay ve sık sık tarama yapmasına olanak sağlarken olası kanseri erken teşhis etmeye de olanak sağlıyor. 6 yıldır üzerinde çalışılan bu buluş son olarak insanların üzerinde deneyler yapıldıktan sonra ABD'de patenti alındı.

Dr. Canan Dağdeviren, sadece 30 yaşına gelmeden giyilebilir kalp pili ni icat ederek dünyada 30 yaş altı bilim insanları listesine adını yazdırmıştır.

Elektronik Sütyen projesinin ilk prototiplerini tamamlamış bulunurken, bunlara ek olarak cihazı küçülteceklerini ve daha iyi bir hale getireceklerini söyledi. Buna ek olarak bu buluşu tüm kadınlara armağan ettiğini söyledi.